STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Hur man skor sig på hästägare...

2025-01-10

Kejsarens nya kläder

…eller sagan om hur ATG avvecklade ATG-klinikerna och hästägarna fick betala två gånger för den veterinära extremhöjda servicen.

Jag saknar v(ä)rkligen ATG-klinikerna, Evidensia & Co har många nykläckta med kompetens (enbart på papper) som saknar den arbetslivserfarenhet många ATG-veterinärer hade. Hela veterinärbranschen är ett enda stort fiasko idag.

Distriktare och privata klinkanställda ”behandlar” allt för ofta akuta, upprivna kunder nästan hur som helst, har varit ombud i ett par riktigt trista fall där "kliniken" vägrat lämna tillbaks häst, hund...Veterinärfakturor för ”kattfödslar” hundtragedier och hästolyckor är varken rimliga eller ens etiskt humana, så vart tog veterinärernas kall vägen? Samma väg ut som badvattnet och klirret i bankfacket.

Kompetens generellt? Då får man leta ordentligt. På Hästsjukhuset Solvalla finns det du letar efter, frågan är bara hur länge de nygamla orkar. På min tid (stenåldern) jobbade jag för Solvalla med tjänst på Hästsjukhuset. Veterinärerna hade doktorerat och behövde knappast gå ned för trappen efter att ha hört steg från hästen eka i hätutredningsgång på bottenvåningen.

Odd Knudsen, Åke Åsheim, Claes Rulcker, Gunnar Nilsson (vilket gäng!) Varje dag och år var en upplevelse. Hade även (själv) service åt Lars-Eric Ullberg med röntgen och vissa fältundersökningar. Min absoluta favorit.

Hästsjukhuset idag? Nils Roneús, Anders Ekfalck och Claes Rulcker (!) Anders var på ”min tid” praktikant hos nestorn Claes Rulcker, idag specialist och Leg.VMD. Gunnar Nilsson är en inventarie, kan säkert inte hålla sig borta ifrån titthålskirurgi (artroskopi). Vilken samlad hjärntrust.

Hovtramp arkivbild reportage Hästen

Just nu är bränning åter på tapeten med Svensk Travsports avstängning/indragning av licens. En ”behandling” vi utförde dagligen under många år, främst i syfte att hästarna skulle få VILA och läka.

Docent Gunnar Nilsson har alltid varit min ”idol” i veterinärfållan förutom Ullberg, lärde känna honom ganska väl under åren på Hästsjukhuset. Skilde sig och gifte om sig med en av mina goda vänner, idag veterinär. Många galenskaper blev det även på privata planet. Hittade ett ”klipp” där Gunnar uttalat sig:

– Jag är negativ till varje form av blistring, underhudsblistring och bränning. Efter att ha läst tusentals sidor i ämnet har jag ännu inte sett på ett enda vetenskapligt arbete som talar för att dessa behandlingar påverkar läkningsprocessen positivt. En av mina assistenter sa en gång någonting väldigt klokt: "Veterinärer måste vara väldigt övertygade om positiv effekt när man utför dessa behandlingar". Några sådana bevis finns enligt min mening inte.

Vad det gäller ledskador så innebär modern hästsjukvård bland annat artroskopiundersökning och behandling baserad på artroskopifynd. Vad gäller senskador och ligamentskador är det i första hand tillräcklig med vila som erfordras. Att med blistring, underhudsblistring eller bränning tro att man får förbättrad läkning är en ohuman och enligt min mening felaktig form av djursjukvård.

Idag drivs Hästsjukhuset på Solvalla av privata veterinärer.

MEN. Vad hände egentligen med ATG-klinikerna? Orkar ni?

Turerna var lika många som sightseeing med buss på landsorten. Bolagets dåvarande VD för HNS Stefan Johansson (avled nyårsafton 2019 oväntat i sviter efter ett rutiningrepp). Stefan Johansson gjorde flera intressanta påståenden, och han om någon borde ju haft insikt?

 

Genom ATG-modellen finansierade hästägarna ”uppbyggnaden” (värdet) i bolaget med 18x24 (=430mkr). Bolaget skänktes till HNS/Hästnäringens Nationella Stiftelse, som (liksom alla stiftelser) kunde göra stora vinster. HNS främst genom uthyrning av dyra f.d ATG-lokaler, till bl.a Evidensia.

1979-2011 drev ATG ca 25 hästkliniker, HNS subventionerades med ca20mkr/år fram till 2003, då HNS hade 4,7mkr + i kassan.

2005-2008 fanns det 14 utbildningstjänster av veterinärer (flera utländska praktikanter) som fick utbildning av de äldre på plats. Flera blev senare efter veterinärexamen specialiserade på hästens olika sjukdomar. Lönsamhet var alltid ett hett ämne, klagomål gällde oftast för få subventioner, för pengar fanns det ju. När ”någon” klinik vågade höja pris mer än KPI/Konsumentprisindex blev de nerringda och utskällda.

Vilket resulterade i att vissa styrelser skänkte bort verksamheten under 2011. Hästspecialister som fått utbildning betald av ATG (+bidrag av någon enstaka ledamot) i ST:s Styrelse fick köpa verksamheten billigt. Som inte avyttrades helt, fasigheterna hyrdes ut. De flesta till Evidensia, som extremhöjde priserna på vetrinär service omgående.

Stefan Johansson påpekade att ”styrelsefolk” ägde för få hästar tillsammans, saknade kompetens och hade ingen insikt om hur verksamheterna de valts att leda skulle drivas. Extremhöjning i veterinärvården är därför ATG:s och ST:s förtjänst (fel).

Vila i frid Stefan, du hade behövts idag.

Hovtramp/Ilse

Vi matas ständigt med hur djurskydd prioriteras i Svensk Travsport.

Klipp hemsida: ”Hästen är det viktigaste vi har och därför ska vi alltid sätta hästens välbefinnande i första hand. Att säkerställa och ständigt utveckla djurskyddet och säkerheten inom travsporten är därför, tillsammans med våra medlemmar, två av våra viktigaste uppdrag.”

Är det då inte ganska märkligt att Svensk Travsport ansvarar för tävlingar på svenska travbanor utan akutvård (ambulans tvåbenta) och veterinär under tävlingar. Nä, plåsterlåda och sjukvårdsutbildad duger inte när kusk håller på att dö efter att ha fått huvudet insparkat. Gäller även hästar som behöver avlivas akut efter olyckor, alla banveterinärer har inte samma resurser. Det kan väl inte vara så svårt att se till att kompetens och ambulans finns tillgänglig vid travtävling. Ja, det kostar pengar, har prioriteras bort. Har rätt folk valts i styrelserna? knappast.

   

Hovtramp/Ilse - Bro Galopp

Svensk Galopp har läkare, ambulans och veterinärvård vid samtliga tävlingar. Vad är det Svensk Travsports sittande inte förstår? Som jur.ombud för hästfolk har strider varit många under årens lopp, MOT Svensk Travsports ”partners” försäkringsbolag, Försäkringskassan, Tingsrätt, Domstol -  younameit.

Hästfolk är duktiga på häst, inte att fylla i blanketter och ta strid mot nämnda instanser. Enbart att hitta ”rätt” skadeblankett kan vara som att leta efter en nål i en höstack. Hjälper Svensk Travsports handläggare till? Med blankett kanske, men resten då?

Hovtramp/Ilse - Hästsportens Hus

Bortprioriterade akuta behov:

Ambulans samtliga travbanor, läkare och kompetent veterinärvård.              Handläggare med juridisk kunskap Svensk Travsport, som enbart hanterar drabbade (häst och folk). Nä, är trött på externa konsulter för 2000 spänn i timmen, det kan aktiva vara utan!

En ATG-ägd gård med mycket mark för lämpliga, pensionerade travare och ”hästar som inte duger”. Omskolas till hobbyhästar med utbildade instruktörer och ST/ATG-betalt stallfolk. Ett ATG-ägt After Racing, det ska för fasen inte privata eldsjälar behöva hålla på med!                                                                                                                                                                

Hovtramp/Lasse foto 

Trevlig fredag i snöstormen!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)