STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Omkörd, utkörd och bortkörd

2022-05-17

 

SLU undersökning 2018 - vart tar travhästar vägen?

Årsredovisning ST 2019 - sid.59 finns export/import av travhästar

Klipp och nedkortat: Svensk Travsport/ST har under längre tid sett behov av att få fart på lokal travkultur och stärka travsporten även hästar under den yttersta eliten. Ett steg är att återinföra lärlingslopp och amatörlopp. Lärling: kusk/ ryttare med huvudsaklig sysselsättning anställd i travstall. För att återskapa den viktiga tillhörighetskänsla som funnits kring amatör- och lärlings- grupper förr.

Samt möjlighet för travsällskap att i vissa propositioner ge företräde till hästar som tränas i den egna hemmaregionen. T.ex.att hemmabanans hästar alltid garanteras fem platser i loppet, oavsett hästar som är anmälda från andra banregioner. Syfte är att underlätta för tränarna att matcha hemmahästar utan att behöva resa så långt. Hemmaföreträdet kommer dock bara gälla i lopp av lite lägre klass, breddlopp och noll-lopp. I större och rikare lopp finns inga geografiska begränsningar, där hästar med bäst prestationer i första hand får utrymme i startlistan.

Ganska konstigt, precis det som behövs och har efterfrågats, har ST-sportcheferna läst min blogg? frågan är, kommer det att hända och när? Tills dess, vart tar hyllvärmarna och de poänglösa hästarna vägen?


Total export av svenska hästar 2019: 685 stycken, total import 495 stycken. Några hästar i exportlistan tycker man ju uppriktigt synd om, såvida de inte är fölston eller avelshingstar…

Export till Danmark, 183 stycken, där behövs påfyllning. Estland 23 stycken, säkert många inkörningar som är ”billigare” där än i Sverige, och säkert inte sämre... Finland 179 exporterade, ojojoj nu blir det finsk sisu och risbastu för de som stannat i loppen i Sverige. Frankrike 19 stycken, säkert bara svenskar som startat utomlands? varför skulle fransoser importera svenska hästar? Flera svenska tränare har filial i Frankrike och några har låtsasfilialer, inkvarterade hos kollegor (låter bra.)

Hovtramp italienskt foto - nä, men är det inte, jodå...

Italien, 28 hästar exporterade, säkert en hel del svenska starthästar i Italien? 53 importerade till Sverige, förmodligen italienska filialer i Sverige, gul kusk med flera som vill säkra prispengarna, det verkar svårt att få ut vinstpengar i Italien…

Litauen, en svenski häst exporterad, säkert avelshingst som inte dög i Sverige (inte fick full bok.) Money talks.

Hovtramp foto - Malta, bild från större reportage

Malta (nu blir det spännande!) 5 importerade hästar från Malta? Nästan säkert hjälpgruppen som räddar svenska vanvårdade, omhändertagna travhästar? Exporterade till Malta, 69 hästar, nån som vet hur de mår? Ja, Hovtramp har varit där och hälsat på. Förhoppningsvis bättre idag.

Rumänien! 2 hästar exporterade, hoppas de får mat. Ryssland, 10 hästar exporterade från Sverige, undras just vilka? Tjeckien, fyra svenska hästar har bytt nationalitet.

Hovtramp foto - amerikansk gäst på Solvalla

USA, inte importerar väl de svenska hästar? Jodå, 14 stycken, Propulsion och svenska ston som ska betäckas och senare föla i Sverige = svenskregistrerade föl från ston betäckta (inseminerade) utomlands (t.ex.Irland) med hingst som inte är godkänd i Sverige, typ Propulsion.

Import från USA - 76 stycken, känner en av dem väldigt väl. I efterhand måste man ju ställa sig frågande till om dessa Lasixbehandlade produkter klarar av svenska travlopp utan påfyllning. Nä, det gjorde de inte så åtminstone ett par stycken har preparerats med andra godsaker, som tog två (2) år att laga hjälpligt, efter omsorgsfull analys.

Så, vad händer travhästar efter utebliven eller avslutad karriär?

Ja, det kan man ju v(ä)rkligen undra. Vi vet i alla fall, att ett helt gäng travhästar exporteras varje år, och går en milt sagt oviss framtid till mötes.

Malta-folket köper gärna svenska hästar, även mediokra valacker och hingstar, ston slipper upplevelsen, då hagmark i princip saknas och fölston är lätt räknade. Ja, vi har varit där och hälsat på ett par hästar som hade det till och med bättre än i Sverige och några som man helst vill glömma.

 

Andra travhästar hamnar bakom järnridån, inte minst svenska avelshingstar utan väntande harem. Är bokningsbok tom kan de hamna precis var som helst. Inte ens Elitloppsvinnare klarar sig från export. Money talks, eller är det kanske bussigt bistånd?

 

Hovtramp - Iceland

Iceland 13,1l, 10,2ak, *11,6am , 99 starter 25-9-13,  fick efter Elitlopp och intjänade 9.656.832:- prova spermierna i Italien, men deporterades  till Slovenien! Jaså, de har travsport där. Det som inte ” fungerar” i Italien med egna cocktails, fungerar nog inte över huvud taget. Då undrar man ju givetvis vart alla valacker tar vägen?

Slitvargen Digital Ink till exempel, efter Robert Bergh-period. Kanske är han vaktmästare på föl och uppfostringsfabriken i Heby? Hoppas det.

Ett större antal travhästar ”försvinner” spårlöst varje år.

Med medicinering i hästpasset uteblir slaktmöjlighet med återbäring. För att slaktas som livsmedel och hamna på macka får ingen antibiotika finnas i kroppen. Möjligheten att tjäna de sista ”insprungna” (slakt) pengarna uteblir då och bekanta med gevär och egen mark tar hand om ett stort antal,  för en överenskommen summa kronor.

Nödslakt, fast den är långt ifrån gratis. Vanligast att anlita är Svensk Lantbrukstjänst, som tar hand om ”rubbet” för hisnande kronor.

 

Hovtramp/Ilse - Edgy vann den här dagen, men bet skötaren först...

Faktaundersökning från SLU/Svenskt Lantbruksuniversitet 2018:

Travhästar efter avslutad karriär: 

44 % blev rid-, hobby- eller sällskapshästar.

29 % av hästarna avlivades eller slaktades (särskilt hingstar).

23 % användes till avel (särskilt ston).

4 % av hästarna gick andra öden till mötes.

Varför slutade travhästarna tävla?                                                             

Orsak. varför hästar avslutade tävlingskarriär lämnades in för 1.183 hästar. Att hästen ådragit sig skada under tävling eller träning var vanligaste orsak. Andra respektive tredje vanligaste orsak var att hästen inte hade motivation, eller att hästen inte var kapabel eller snabb nog. Resultat visar att den minst vanliga (kända orsak) till att hästen togs ur träning var bristande lönsamhet.

Orsak till avslut var relativt jämnt mellan hingst, valack och sto. Skador var vanligaste orsak hos samtliga kön, dock hade valacker även hög andel som avslutade karriär på grund av att de ansågs omotiverade för travtävling. Den andelen var mycket större hos valacker, 16,8 % högre än hos ston eller hingstar, som låg på 9,4 % respektive 7,4 %.

 

• 43 procent avslutade karriär på grund av skador eller sjukdomar.

• 31 procent slutade för att de var för talanglösa/långsamma.

• 11 procent slutade för att de uppnått högsta tillåtna ålder vid travtävling.

• 8 procent slutade på grund av att de skulle gå vidare i avel.

• 7 procent slutade på grund av andra anledningar.

 

Vad händer hästar som aldrig börjat tävla?

• Vid fyra års ålder tog de flesta tränarna beslut om hästen skulle börja tävla eller inte. Anledning till att de inte började tävla var oftast för att de var för dåliga/långsamma.

• 41 procent av dessa hästar blev rid-, hobby- eller sällskapshästar.

• 40 procent avlivades eller slaktades.

• 12 procent användes till avel.

• 7 procent av hästarna gick andra öden till mötes.

 Källa: Svenska travhästars tävlingskarriärer – Lisa Lönnman, SLU, 2015.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)