STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Värk eller verk?

2021-05-14

 

 

Ska vi följa regelverk eller regelvärk?

Tar det aldrig slut på eländet, så att svensk travsports seriösa utövare kan få lugn och ro! Det kommer att ta lång tid att återuppbygga förtroendet för Travsportens sittande (valda) medlemmar, frågan är om det över huvud taget går?

Vem bestämmer egentligen i Svensk Travsport? Senaste året verkar det inte ha varit någon alls. Varken trevliga veckobrev, förmaningstal till aktiva eller osociala medias skurar av ilska och hot har hjälpt. Travsportens aktiva är uppdelade i två läger, för och emot. Alla som äger, föder upp, tränar och tvingas tävla i samma lopp som Stall Zet väntar på Proppen ur,  beslut och avslut.

Den Propulsion utredning som skämmer ut travsporten både lokalt och globalt kröns med att målvakten - tränaren/hästägaren just nu ståtar med flera inbjudna starthästar i kommande Elitloppet. Tillsammans med Gul Kusk. Oavsett vad man tycker. Så chikt.

ST:s Ansvarsnämnd- och Disciplinnämnd (STAD) har sex ledamöter. Ordförande och en ledamot är jurister. Två förtroendevalda från travsporten och en från galoppsporten samt en person med veterinärmedicinsk sakkunskap. Även om två utvalda hoppade av i farten efter att ha blivit ordentligt förbannade, så stod ju två nya beredda att ta över rodret, så för sista gången, vad är problemet?

Är det kanske så att man inte ens får tycka någonting eller klaga på sittande företrädare som dessutom har lön för att utreda eländet? Den soppa som tagit över ett år att stirra på!? Alla som inte klappar händerna eller trycker på gillaknappen på travgruppernas inlägg om stortränaren och hans fantastiska hästar kanske ska tystas med hjälp av Code of Conduct (Uppförandekoden)?

Skoja inte för mycket, då kan du blir uppkallad till högnästet i Silvergrisen, där du får be om ursäkt och får en varning eller beträdelseförbud. Jodå, det har hänt. ”Nån” som ville skoja berättade en obekväm sanning på osociala media. Det får man inte göra.

Vem bestämmer egentligen i Svensk Travsport? Självklart är det travtränare, hästägare, uppfödare som tillsammans är den egentliga travsporten och borde sätta ner foten oftare. TR/ Travtränarnas Riksorganisation saknar det enda de behöver, stake. Svensk Travsport lånar faktiskt bara travtränarnas kunder i sitt factoringbolag TDS, och kallar sedan travtränarnas kunder för ”sina” kunder. Vilket också syns tydligt inte minst i bokföringen.

När skadar man egentligen travsporten som aktiv utövare?

70 § Den som genom uppträdande/verksamhet med anknytning till travsport skadar eller kan antas skada travsportens verksamhet eller travsportens anseende hos allmänhet, kan för bestämd tid eller för alltid förbjudas deltaga i travtävlingar och/eller ges tillträdesförbud till viss travbana eller samtliga travbanor.

För hästägare gäller att häst eller hästar, helt eller delvis tillhörande vederbörande, kan förbjudas delta i tävlingar för viss tid eller alltid och/eller att vederbörandes rätt att vara registrerad som hästägare i ST:s hästägarregister kan återkallas enligt §73 eller vägras för viss tid eller alltid. Förbudet för häst att delta i tävling kan utsträckas till att gälla även i det fall äganderätten övergår till annan.

Så då återstår frågan? Har Proppens tränare/ägare skadat svensk travsport?  

När dras en professionell licens in?

Indragning av A-tränarlicens:

- du har åsidosatt djurskyddsbestämmelser.

Har man fullgjort sina skyldigheter när man smyger in nervsnittade hästar i Sverige och svenska travlopp?                                    

- du har lämnat oriktiga uppgifter om träningsförhållanden.

När faktum uppdagas ljuger man, skyller på dålig ordning och vet inte ens vem som ansvarar för bolaget och hästfabriken? Låter absolut som någon man vill möta på travbanan, eller hur?

- du inte fullgjort ekonomiska skyldigheter gentemot leverantörer.

Betalt fakturan till ST?

- du inte längre har giltig F-skattsedel. 

Finns kvar på grund av Moment22

Nä, Propulsion-gänget är inte ensamma om att ha fuskat sig till prispengar.

Under djurskyddsbestämmelser ingår att du varken får tänja på karensregler eller spöa upp hästarna i träning eller i stall. När regelrätta anmälningar mot en hästelak A-tränare  gjordes av en annan A-tränare på samma gård, efter att tillsammans med sin personal ha betraktat långvariga och regelrätta övergrepp mot hästar, inte får något gehör så undrar man ju verkligen hur det står till på avdelningen djurhälsan.

Ett annat elakt exempel

Har man fullgjort sina skyldigheter när hästarna startar fullsketna med näringslösningar, påfyllda samma morgon som tävling, brott mot karensreglerna?  Lite milkshake eller vanlig bikarbonat har väl aldrig skadat, eller hur? Det vanliga problemet är, att ingen som sett med egna ögon vågar anmäla, eftersom det råder tystnadskultur och i travsporten håller vi ihop. Den enda som skvallrade var en som inte ens förstod och berömde tränarens osannolika resultat. Enda ljusglimt är den nuvarande veterinäravdelningen på ST som nu är de flesta dumheter på spåren och verkar ordentligt uppkopplade.

Vid både travtävling och i träning förekommer provtagning av hästar för att undersöka om det finns någon otillåten substans i hästkroppen, med syfte att påverka prestation. I travsport tas cirka 4.500 PRE-prover (före tävling) och dopningsprov/år. Inom ridsport görs cirka 400 tester på häst och 50 på ponny. Sedan 2010 görs håranalyser (hårproverna man skrattade åt) bara gallimatias…och där syns det mesta!

Nya testmetoder har nyligen börjat användas (Malta) där kroppseget och konstgjorda ämnen kan skiljas åt. När det är klart för marknaden blir det nog luftigare i både trav och galopptävlingarna. Borde ha hänt redan.

Innan det kan bevisas att en häst varit dopad måste en metod finnas  för att hitta substansen i dopingprovet, och man vill veta hur länge substansen utsöndras, det vill säga kan påvisas. Det viktigaste är givetvis om substansen har någon effekt på hästens prestationsförmåga. Forskare har genomfört försök med olika läkemedel och andra ämnen som försökshästarna fått prova, därefter har det tagits prover och man har undersökt prestationsförmågan.

1977-2002 undersöktes allt från fenylbutazon och morfin till fodertillskott, bikarbonat och kreatin. (Forskare Peter Kallings och Ulf Bondesson.)

En huvudgrupp har varit de icke-steroida anti-inflammatoriska medlen (NSAIDs) som t ex Fenylbutazon, Butazolidin, Flunixin, Banamine/Finadyne vet, Meklofenamsyra (Arquel) och Naproxen (ex Pronaxen). En annan grupp var luftrörsvidgande medel som Teofyllin och Clenbuterol (Ventipulmin vet.) I ett flertal dopingfall i Sverige har lokalbedövningsmedlet Lidocain (Xylocain) påvisats, även Prokain, Koffein och Teobromin. Listan över undersökta substanser blev lång. Ytterligare exempel är Isoxsuprin, Morfin, Furosemid, Kortison och anabola steroider.

När kompetenta hästveterinärer med spetskompetens pensionerade sig eller travade vidare...kläcktes en hel drös ”hästveterinärer” under en längre period på SLU/Vet.Högskolan som könskvoterats in på utbildningen. Grabbarna fick titta på.

Foto Åke Åsheim, Vet.Docent Solvalla

Kompetenta trav-veterinärer som servat travfolket sen urminnes tider försvann och de hade sällan eller aldrig någon pryo vid sin sida. Veterinär var ett kall och den fingertoppskänsla som dessa unika veterinärer besatt gick inte ens att lära ut. Ungefär som att köpa en laser och tro att man kan behandla häst. Eller en cykel om man aldrig har cyklat. En av de ”bästa” veterinärerna hade faktiskt en ”prao” under en period just på anrika Furuby, där stall Zet härskar idag. Praon blev senare veterinär och tog över husveterinärens ursprungligs kunder. Med nya innovativa idéer och kortsiktiga lösningar som knappast förlängde livet på hästarna. Den äldre fällde vid ett tillfälle ett omdöme om den yngre som inte kan negligeras – Är det något jag ångrar så är det att jag lärde upp den där….Say no more.

Trender styr hästfolket. vibrationsgolv, stötvågsbehandling, frekvenshuvor och ljusbehandlingar i tunnor (BestBox) populära, dessvärre finns inga vetenskapliga belägg eller forskning om behandlingsmetoderna, de betraktas som kontroversiella metoder, men så länge det inte skadar så…Det är ju ganska skönt att lägga sig i solen eller stå och andas in syret på en fjälltopp…Ett par travtränare har köpt egna tunnor, de kostar bara nån halvmiljon och är avdragsgilla.

Flätveterinärerna (tjejerna som älskar hästar) har haft svårt att hitta en mentor som Ullberg, Nilsson, Åsheim, Lindholm att studera på nära håll, och det märks.

Hovtramp foto - antikt medicinskåp

Metacam överanvänds så fort tillkallad veterinär inte hittat varken diagnos, orsak eller har spetskompetens. Hästarna lär sig flyga snabbt, de värst akuta och synliga hältorna försvinner men de verkliga skadorna, bristerna eller förändringarna upptäcks aldrig. Metacam innehåller meloxikam, lindrar smärta främst i samband med kolik/buksmärtor och inflammationer i både akuta och kroniska sjukdomar i muskler, leder och skelett.

Läkemedel för häst som innehåller bisfosfonater, ex. Tildren (tilduronat) och Osphos (klodronat) avrådes från användning till tävlande hästar. Bisfosfonater används för att lindra frambenshälta hos hästar och problem med strålbenshältor.

Bisfosfonater används på människor som behandling mot benskörhet och minskar nedbrytning av ben genom att hämma celler i det mänskliga skelettet som bryter ned benvävnad. långvarigt bruk av bisfosfonater på hästar har i vissa fall gett upphov till ökad förekomst av benbrott. Det finns vetenskapliga indicier som pekar på att behandling med bisfosfonater kan påverka hästens skelett så att det åldras i förtid och benskörhet och benbrott faktiskt uppstår.

Hästmedicin används som drog

Ketamin är ursprungligen ett lugnande medel för hästar men har blivit populär som en hallucinogen drog. Ketamin kan orsaka hjärtproblem och andningsuppehåll, på längre sikt även psykos. Finns med på en omdiskuterad lista över världens farligaste droger.

Senare har tillkommit inte minst Kobolt, som fick ett snabbt slut med franske Fabrice Souloy, svensk försäljning upphörde och vaktmästaren som levererade har för länge sedan flytt både Frankrike och Sverige. En kuf som supit upp förtjänsterna och inte jobbar med häst längre. Svenska travtränare som handlade kunde dra en lättnadens suck, de kom undan och kunde släppa ut sina hästar på bete tills värdena neutraliserats i hästkropparna till normala nivåer. Utpekad fransk tränare har klarat sig utan att försäljning av Kobolt kunnat påvisas, däremot har hans broder legat löst till ett antal gånger i fransk travsport.

EPO (Erytropofin) hormon, produceras i njurarna, stimulerar tillverkning av röda blodkroppar. Lagom många röda blodkroppar är nog bäst, tjockblodade och lungblödare såg man nog av i galoppen under några år på kliniken.

Duphalyte (energiboost) är både nödvändigt och behövs vid skador och vård, men inte strax före tävling. Förmodligen finns en mängd preparat och ämnen som både neutraliserar och blockerar (gömmer) de verkliga tillskotten, och det kommer alltid att finnas veterinärer och kvackare som går att köpa och enbart bryr sig om kortsiktiga resultat. Fakturera mera.

Det är roligt nästan jämt. Snart är vetenskapen och dopningslabben före doparna och alla som jobbar på Svensk travsport gör sitt jobb och vet vilka som betalar lönen.

Foto: Hovtramp/Lasse - Elitloppshysterin är nära...

Mot Elitloppet…

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)