STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Lev nu dö sen!

2020-08-22

 

Hovtramp/Lasse

Den som köper häst (oavsett ras och användningsområde) köper alltid ”grisen i säcken.” Köpesumma är minsta utgift, var så säker. Den som lyckas krångla sig igenom licensutbildning, kusk eller ryttare, A eller B-tränarlicens, jobbar som körkusk, lärling hos A-tränare eller hästskötare (med/utan licens) lever samtliga ett farligt liv. Såvida det inte finns en egentecknad försäkring, utanför travsportens box.

Hovtramp/Ilse

Försäkringsbiten är idag ett ”mission impossible” med finstilta klausuler, force majeur och avslag för ersättning, oavsett om det är hästen eller kusken som dör eller ”nästan slår ihjäl sig”. Som juridiskt ombud under många år har de flesta situationer upplevts, med både två och fyrbenta individer, ibland ända upp i Tingsrätten. Enda tröst, varje nytt fall är lika utvecklande och lärorikt. Man slutar aldrig förvånas.

Hovtramp/Lasse

Statistiskt sett sker ca en olycka per månad, men det finns ett enormt stort mörkertal! Alla de som inte orkat, är för skadade/sjuka, inte vet hur man skriver en överklagan med gipsade händer, eller vart man vänder sig när olycka sker.

Hovtramps arkiv

Hästägare slussas runt mellan travbanor, försäkringsbolag och Silvergrisens handläggare, utan att få någon konkret hjälp.

Skadade aktiva kryper ihop i fosterställning, väntar ut värktabletterna och hoppas att det finns någon enda vänlig själ som kan sköta stallet och hästarna några dagar. För längre än "några dagar" är inte hästfolk borta från hästarna. Försäkringsbolagens få ”utbetalningar” sker utan att ens redovisning av olyckstillbud finns samlade hos Svensk Travsport, det finns inget intresse för deras egen riskfyllda bransch. Däremot är totalsumman av ersättningar mycket intressant, då den påverkar kommande försäkringspremier. Fakturera mera utan att leverera.

 

Här kommer facit från 2018 och v(ä)rkligheten.

När det gäller egenföretagare (avbrottsförsäkring) togs den bort då premierna blev för höga, så den får man sköta på egen hand, precis som i alla andra branscher (ST:s chefsjurist Göran Wahlman.)

Avbrottsförsäkring!

Borde upphandlats allra först, avbrott i stallet? Ingen som vattnar, fodrar, släpper ut hästar, mockar när aktiva hamnar på sjukhus. Alla är inte fabrikstränare med väntande personal, långt ifrån.

Avbytartjänst borde ha skett via Svensk Travsports försorg, till ett vettigt pris eller subventionerat pris för A-tränare med hjälp av ATG:s bankfack. Det borde också (för länge sedan) ha funnits en avdelad handläggare på ST, som tar emot och hjälper till vid behov, när olyckan varit framme. Nä, det räcker inte med en blankett!

Tre, fyra kanske fem aktiva utan egen verksamhet, borde avlönas som avbytargrupp av ST, tills försäkringsbolaget betalat tillbaks. Hästskötare som står beredda att rycka ut, oavsett vem som drabbats.

Hovtramp/Ilse

Precis som avbytargänget i mjölkfabriken, hur skulle det gå om korna stod där sprängfyllda med mjölk i juvren, utan att en enda tvåbent dök upp?

Genom licens (behörighet) är A-travtränare försäkrade till viss del (en licens/och en försäkringsdel) men långt ifrån tillräcklig! Vilket övervägande del av proffsen inte har den blekaste aning om. Förrän olyckan är framme. Olycksfallsförsäkring i licensdelen täcker viss kostnad för vård och medicin, samt finns en invaliditetsersättning vid bestående men (efter fem år.) Som du givetvis får bråka dig till och kan få viss ersättning för, om du har tillräckligt med pondus och håller kniven på strupen på handläggaren hos försäkringsbolaget.

Olycksfallsförsäkring tecknas av Travtränarnas Riksförbund, som inte velat ha den centralt via ST. Tilläggas skall, att ett antal proffs efter olyckstillbud på travbanan blivit ofrivilligt utförsäkrade av Länsförsäkringar, och inte ens får omfattas av den delen.

Men de kör fortfarande lopp och har ”klarat” hälsoundersökning hos farbror doktorn efter olyckan. Risken ökar enligt skadespecialistchefen för nya olyckstillbud, eller hur tänker egentligen Länsförsäkringar, det vill de inte svara på. Ärendet avslutas och kan ej överklagas. Vet TR:s generalsekreterare (företrädare A-tränarna) detta?

Vem tror Försäkringsbolaget att de är?

Vad kan aktivt hästfolk gemensamt ändra på?

Enkelt. Välj rätt företrädare i organisationerna, folk som har praktisk erfarenhet av hästsport och intresse av juridiskt finstilt. Som generalsekreterare bör framförhållning finnas och en vilja att förstå verkligheten, vad som behöver uppgraderas. Åtagandet är inte bara en dörröppnare för att fika med de maktsammansvurna i Silvergrisen, det är ett politiskt uppdrag för aktivt travfolk, ett hedersuppdrag.

Svensk Travsport och Travtränarnas Riksförbund är i försäkringsfrågor gemensamt dessvärre ett spel för gallerierna. Oavsett om en häst fastnar på staketet under travtävling eller någon kusk sparkas ur sulkyn. Travbanorna har en egen ansvarsförsäkring (om travbanan varit vårdslös) men hur ofta har den det? Ersättning för skadade/döda hästar haglar inte precis. Någon adekvat hjälp eller handläggare i Hästsportens Hus, som kan vägleda skadade kuskar/ryttare och tränare/hästägare finns inte heller, förutom en kundtjänst, en hemsida, ett blankettförråd för självservice och en tveksamt förändringsbenägen jurist. The bitter true.

 

Hovtramp/Ilse

Största avsaknaden i Svensk Travsport under travtävlingar är en ambulans på plats! Hästambulans eller möjlighet till ”bortforsling av skadad/död häst” finns på alla travbanor, däremot inte ambulans/läkare för tvåbenta. Sjuksyster och plåster (travbanans ekonomiska prioriterade huvudvärk) finns, liksom banveterinär (anställd av Jordbruksverket.)

Jämförelsevis finns både ambulans och läkare vid alla galopptävlingar, och har alltid funnits.

Fram till 2002 löd regeln i §3 Tävlingsreglemente:

Travsällskap ska tillse att läkare, legitimerad sjuksköterska eller ambulans med sjukvårdskunnig personal finns tillgänglig vid banan under tävling. Ambulans ska om möjligt finnas på plats under tävlingarna.

Från 2002 ändrades regeln till:

Sällskap ska tillse att läkare, leg.sjuksköterska eller ambulans med sjukvårdskunnig personal finns tillgänglig vid banan under tävlingar. Ambulans skall om möjligt finnas på plats under tävlingarna (skrevs in i reglementet mellan 1971 och 1990, (inget exakt år angivet.)

Anledning till ändringen var att mindre kompetenta personer anlitats som ”sjukvårdskunnig personal.” Folk höll på att dö! Att kravet på obligatorisk ambulans inte finns, beror på att flera travbanor ligger "nära sjukhus" förenat med stora kostnader (där kom det!) I vissa områden av trav-Sverige får det inte ens ske en bilolycka och ett akut sjukdomsfall samtidigt som en kusk eller ryttare skadas på travbanan, för då finns ingen ambulans tillgänglig inom rimlig tid. Det finns bara två ambulanser.

 

Hovtramp/Lasse

Hästfolk har generellt dålig kunskap om ”sina” försäkringar. Många höll på att slå ihjäl sig innan de granskade sin egen försäkringsbit. Men någon ny upphandling har inte setts till. Enligt Svensk Travsports jurist har detta efterfrågats ett antal gånger hos TR, så bevisligen har inte Generalsekreteraren i Travtränarnas Riksförbund nästan slagit ihjäl sig. I så fall hade säkert en vettigare upphandling gjorts omgående, med ETT försäkringsbolag, inte FYRA.

Travsportens Försäkringsbolag företräds av fyra bolag, beroende på vad som ska ersättas, om det ersätts.

Trygg Hansa, IF, Länsförsäkringar och Agria. Bäst fungerar Agria Incident, som är en frivillig försäkring för hästägare/B-tränare. För övriga gäller en djungel av förvirrande begrepp och hänvisningar från ointresserade handläggare på försäkringsbolagen, till finstilta klausuler i försäkringsbrev. Vilket givetvis får många olycksdrabbade att över huvud taget inte ens ta striden! Det finns otaliga exempel på skadade aktiva som varken fått rimlig ersättning eller tillräckligt med hjälp.

Hovtramp/Lasse

Exempel på olyckor under ett enda år (2018) :

Kusk ramlar ur sulkyn, ambulans tillkallas, långvariga sviter, minnesförlust.

Kusk sparkas i huvudet, längre sjukhusvård, ambulans saknades.

Kusk ramlar ur sulkyn, uppsöker själv sjukhusvård, muskelbristning rygg. ambulans saknades.

Krock på travbana, hjärnskakning, allmän sjukvård, läkarhjälp tillkallad.

Olycka i travlopp, en kusk får axel ur led, arm/bröstmuskel blödningar/bristningar, kusk två förlorar medvetandet, fraktur i hand samt bäckenbensfraktur. Slutar köra lopp efter 2436 segrar och 41 banchampionat. Två transporteras till sjukhus.

Kusk sparkas ur sulky, smärta i ben, ambulans saknades.

Montéryttare ramlar av häst, räddas av säkerhetsväst, skadade mjukdelar. ambulans saknades.

Fyra kuskar i olycka lopp, ambulans tillkallas, två får ambulansvård, medvetslös, hjärnskakning, tredje kuskens kommentar: det var tur att jag inte bröt nacken, för då hade jag dött innan ambulans kom, skandal. Ambulans kom efter en timme! ambulans saknades.

Olycka i lopp, två kuskar får vidarevård av tillkallad ambulanspersonal. ambulans saknades.

Olycka under pågående lopp, kusk mottar flera sparkar, tio revben brutna, fraktur i hand, ambulans saknas, tillkallas. Tvingas återgå som kusk innan skador är utläkta (pank.)

Kusk ramlar ur sulkyn under pågående lopp. Klarar sig utan skador. Ambulans saknas.

Olycka under pågående lopp, två kuskar förs med ambulans för sjukvård, fraktur i lårben och smärtor i nacke och skuldra. ambulans saknades.

 

Dessvärre kan inte alla före detta tränare bli tipsexperter i Trav-Tv. Somliga har inte talets gåva, andra babblar för mycket och får jobb i lite mindre synlig miljö. Den som ”bara jobbat med häst” och inte heller är något kuttersmycke i mediasammanhang ligger risigt till på arbetsmarknaden.

En mångårigt aktiv proffstränare tvingades avsluta sin karriär efter olyckstillbud och bestående ryggskador, vad hände när sjukpenningen drogs in, när Försäkringskassan anser att tränaren kan klara ”ett lätt rörligt arbete” samtidigt som Arbetsförmedling och läkarintyg påpekar att tränaren är för skadad för att arbeta med någonting över huvud taget.

Ja, vad händer?

Det vet alla som skadats eller oturligt har förlorat en häst.

Svar: ingenting.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)