Hovtramp Lasse - Incredible Hulk (USA)
Som en Incredible Hulk så känns ibland både trav och galoppsporten. Alla aktiva vet vad som saknas men likt förbannat sitter en mängd galjonsfigurer på stolarna i styrelserummen. Varför? Vem väljer in personer på viktiga poster som har nog med sitt eget multiföretag med underliggande skalbolag.
Hovtramp/Ilse - gubbmaffian tar besluten.
Visserligen vet de säkert både hur man lurar stat och skatteverket men har bevisligen inte lyckats tillföra så värst mycket de aktiva behöver. Granska Svensk Travsport och Svensk Galopps styrelser senaste år, vilka ledamöter får guldstjärna? Javisst ja, han var ganska bra och hade rätt bakgrund, men fick sparken. Och han då, som slutade helt plötsligt efter att ha lyfts till skyarna under flera års tid. Slicka uppåt och sparka neråt? Många roliga bekantskaper fick han säkert i alla fall med aktiva, var det inte bröllop så var det fest. Jo, känns som lite jävsituation om man ska ta beslut i kniviga situationer.
Vad behövs i trav och galoppsport för att inte stå kvar på perrongen när tåget gått? Starka, kompetenta, orädda förhandlare.
När ”generalsekreterare” inte ens svarar aktiva A-tränare md viktiga frågor går det inte längre att skylla på skräppost eller tidsbrist. Att sitta på en betald stol för aktivas räkning (oavsett stol) är ingen utmärkelse typ simborgarmärket eller blå-gul rosett åt hästen efter lopp. Det är MYCKET mer. När ska travets och galoppens BAS-organisationers väljare förstå vad som behövs i det riktiga livet, utanför bubblan?
Hovtramp/Ilse
Jodå, visst kan travtränarna som röttnat på sitt factoringbolag TDS/Travtränarnas Debiteringssystem eller Organisationens utformning strejka. Under min aktiva tid (trav och galoppsport) har strejk utlysts.
På galoppbanan var det förr äldre generationen som tog sats och fick tränarkollegor med sig. På den tiden de styrande tvingades lyssna. Tack Bosse Neuman, Misha Kahn med flera. Önskar att travsporten hade fungerat lika bra, då hade travbanor fortfarande varit en social mötesplats för alla som gillar hästar och spänning. Missförstå mig rätt, uppmuntrar inte till spelmissbruk, det har jag v(ä)rkligen haft nog av privat.
Hovtramp/Ilse - E-läktaren Solvalla
Tänker på alla mysiga eftermiddagar på Solvallas E-läktare, en samlingsplats under lång tid. Med extremt kort väg att förflytta mig då många år tillbringades i tjänst på Solvalla travbana. Där satt häst-kompisarna. Läktaren var alltid proppfull redan vid halvfem. Alla hade sin plats, ungefär som på tunnelbanan för de som åker varje dag. Värmningsvinnare jagades, V5-kuponger fylldes i. Alla hejade på varandra och allt handlade om hästar... och spel. Spännande tävlingar nästan varenda gång. Värmningen av starthästar är klart underskattat.
Lånekuskar (catchdrivers) skiter ju fullständigt i travsportens utveckling. De har sin väska med spö och dress, åker runt på varenda liten sommarbana och skördar. Travtränarna står bredvid och har just inget annat val, om de vill behålla hästarna i stallet. Problemet eller rättare sagt konsekvensen, blir urvattnade tävlingsdagar med lånekuskar som byter plats med varandra i loppen. Mestvinnande kusk kör bästa hästen, dunderspikar från firma Redén-Kilström som urvattnar spelet och ger bottenlåga odds. Här kan propositionsmakare enkelt utestänga lånekuskar vissa dagar, åtminstone på småbanor. Vilka odds det skulle bli när hemmatränarna klättrade upp i vagn och slogs om att komma först i mål!
Strejk!
Jodå, det har faktiskt hänt att strejk på travbanan utbrutit, flera gånger till och med. 2005 avbröts strejkhot genom stark sammanhållning mellan travtränarna. Med strejk kommer man ingenvart, men vi har ställt nya krav på ATG, sa Jim Frick, dåvarande ordförande i Travtränarnas Riksförbund. En röst som överröstade de flesta.
Hotet om anmälningsstrejk till V75-tävlingar nyårsafton var inget som tränarnas riksförbund ställde sig bakom vid tillfället. Istället blev det en dialog med spelbolaget ATG, och möte i Hästsportens Hus på Solvalla.
Travtränarnas riksförbund krävde att ATG skulle förhandla med staten om sänkt totoskatt. Man krävde också mer prispengar till Lunchtrav och V65 och att inga prissänkningar drabbade vardagstravet.
Här blev strejken av!
Travtränarstrejk under Solvallas tävlingsdag för länge sen... blev en skrattfylld upplevelse, åtminstone för oss som tittade på. Hästskötarna var solidariska med sina travtränare. Ett åtal tränare (nämner inga namn) valde dock att köra lopp, men hade ingen personal som tog hand om hästarna. Resten av tränarna och hästskötarna stod vid ringside och betraktade ”skådespelet.” Travtränarfruar som var solidariska med sina män (de riktiga strejkbrytarna) kutade omkring som yra höns med knäkappor och gamascher i händerna, somliga hängde med ut i bettringarna genom dörrhålen. Bäst klarade sig den tränaren som hade en fru med ponnytravbakgrund. Många strykningar blev det i loppen den kvällen…alla hade feber.
Jägersros tränarkår har betydligt mer stake (oavsett kön) än många andra travbanors tränarkår. Strejken blåstes upp rejält i press och media, det hjälpte inte ens att ledning och sportchef försökte övertala tränargänget. Den enda ? som inte tyckte det var ett bra initiativ (efteråt) var travtränare Robert Bergh.
Kom stortränare Bergh med några alternativ till strejk i sin krönika? Nä. Har han agerat för de viktiga punkter som tränarna gemensamt ville ha ändring på? Tror inte det. Trots hög kompetens och mångårig verksamhet. Javisst ja, har inte han fått massor av hjälp av travsporten i diverse ekonomiska, kritiska sammanhang? Nä, säkert bara en skröna.
Åtskilliga av Travsportens aktiva kände att bägaren rann över 2017, när tävlingsprogram 2018 presenterades. Jägersrotränarna (de som vågade) samlades i ringhörnan utan att släppa ut sina hästar på travbanan.
– Vi blir överkörda gång på gång, sa Joakim Lövgren.
Hovtramp/Lasse - Westholm besiktigar häst
Travtränaren Jörgen Westholm visade missnöje mot Svensk Travsport genom att avgå från styrelsen i Travtränarnas Riksförbund. Westholm satt med i TR:s styrelse från 2003 och gjorde ett betydligt mer synligt arbete än sina efterträdare.
Fast redan 1996 ! gjorde Travtränarnas Riksförbund och amatörerna en gemensam aktion mot STC, nuvarande ST.
Travsporten riskerar strejk, över 6000 tränare missnöjda med premiesystemet
PUBLICERAD DN 1996-02-17
Det handlade om TDS/Travtränarnas Debiteringssystem (frivillig hjälp med bokföringsunderlag för träningsverksamhet.) ST/Svensk Travsport sköter fortfarande idag många travtränares underlag, med hjälp av underbolaget HAC i Borlänge. ST/TDS ”lånar” travtränarnas kunder hästägarna som sina egna, utdelar bidragsförskott som regleras månaden efter och bygger på lönsam factoringbolagsprincip som ger möjlighet att fakturera, förskottera och ta betalt så fort någon ropar hej. Nä, några av de största travtränarna med kunskap om hur man tjänar pengar på pengar har aldrig sagt ja till denna faktureringstjänst, de har sin egen.
Klipp från Hovtramps tidiga blogg - Veteranträffen
1930 kördes 255 lopp på Solvalla med 237 hästar och 543.855:- betalades ut i prispengar. En duktig hästskötare hade vid denna tid hög status. Grosshandlare, fabrikörer och åkare (hästägarna) hade betydligt mer att säga till om än en hästägare idag. Med egna stall och hästar agerade de ”tränare” även om det var privat-tränaren och hästskötarna som utförde jobbet. Hästägarna var eniga och vågade ställa krav och se till att de efterlevdes. I ett dammigt protokoll från 1930 tog Hästägareföreningen till orda och meddelade att man påbjudit startförbud, om inte prispengar genast höjdes med 20%, upprinnelsen till storstrejk i travsporten. 1931 utbröt den vilda strejken för högre prispengar.
Till lopp 1 kom fyra hästar ut på banan, i lopp två fem hästar och ju längre tävlingsdagen led desto färre hästar i loppen. När strejken var över utmättes stränga straff för inblandade, värst gick det för de utpekade strejkledarna.
Travtränare Isidor Johansson uteslöts ur Sällskapet, dömdes liksom Anders Eriksson från Faringe gård till förbud under 1 års tid att vistas på stallbacken, samt kör och träningsförbud. Samma straff gällde för fastighetsägare G.A Schoug från Malmö.
1957 kom nästa strejktillbud som handlade om prispengar. Hästägareföreningens starke man Tage Jakobsson blev efter strejken invald i Stockholms Travsällskaps Styrelse.
Nåja, strejker i all ära men det har väl fortfarande inte röstats in någon som går travtränarnas ärenden? Generalsekreteraren i TR verkar ju ha annat att göra än att berätta för ST vad som står på önskelistan, inget händer ju trots alla tomtar.
Hovtramp/Lasse - Tarzan
Tarzans Expressenkrönika är läsvärd ur många synpunkter, om man bortser från att allt helst ska gynna honom själv. Två klipp från senaste utgåvan kan ju absolut väcka funderingar till liv.
Dam-SM, tradition från svunna tider gillar inte Tarzan, fast han är ju inte kvinna förstås. Kan det inte vara kul att reta feministerna lite och upprätthålla lite traditioner som att att slippa karlar, någon enda gång i ett lopp? Förutom den sociala gemenskap som finns under dessa träffar.
Travprogram, tidigare riktigt läsvärda och uppskattade av hästägare när det damp ner i brevlådan. Beslutet om att sluta skicka ut travprogram är ett lågvattenmärke utan like, om man nu vill ha hästägarna kvar? En otroligt liten utgift som kan tas igen på mycket onödigare utgifter i budgeten. Sluta dela ut drinkbiljetetr och betala flygresor åt kuskar. Jodå, jag får fortfarande travprogram när Dino Dollar startar på Visby. Tack!
Foto: Bodens Näringsliv nätverk - Sandra Eriksson
Den professionella Travtränarutbildningen på Wången kräver fysisk närvaro. Det är väl självklart? Måste väl vara svårt att jobba som kirurg eller rörmokare på distans. Alla som väljer en utbildning slåss mot sitt privatlivs olika åtaganden. I det här fallet ger jag Svensk Travsport rätt. Utbildningar (praktisk del) kräver fysisk närvaro oavsett tidigare resultat. Annars kan man ju börja ta körkort utan att över huvud taget sitta i en bil, eller enbart bli godkänd på teoretiska meriter utan att ha visat upp det man kan praktiskt. Nån ordning får det vara. Distansundervisning under pandemi var ju svårt att undvika, desto större anledning att närvara när restriktionerna släppts.
Alla har ett val, och tränarutbildningen återkommer ju varje år..
Varför inte köra återkommande auktionslopp på Solvalla, då får man ju bedöma själv hur många miljoner hästen är värd. Lika gärna som att köra fuxlopp eller Juniorlopp med pensionärer i sulkyn.
Är faktiskt ganska trött på alla dessa auktioner. Vem sjutton ska äga alla hästar i framtiden? Travtränarna och en handfull mångmiljardärer som undkommer startförbud, ST-skulder och skatteskulder? Varför inte köra ett antal auktionslopp på Solvalla, då får man ju se hästarna i verkligheten, på gott och ont, och kan själv avgöra vad hästen ska kosta!
Att köpa osett på nätet efter foto-shoppad bild, få hem något helt annat till stallet, är mycket tråkigare än att se hästen i sin rätta miljö, på travbanan.
Fredag, ÄNTLIGEN som Gert Fylking sa i ett annat sammanhang.
Hovtramp/Ilse
.