Hovtramp/Lasse - Jennifer Tillman historisk, vinner Elitloppsförsök
Vinnaren kan se ut hur som helst, bara licens och ekipage är godkänt.
Det finns få könlösa sporter, där män och kvinnor tävlar som jämlikar, trav och galoppsport bryr sig definitivt inte om genustänk! En av mycket få sporter där jämlikhet mellan kön fungerar. Ingen kusk eller ryttare oavsett kön, släpper förbi någon frivilligt, såvida det inte är tomt i tanken eller finns olycksrisk. Professionella kvinnor i travsport tänker inte ens i flummiga genusperspektiv, trav är trav och varje lopp ska köras.
Ann-Mari Härdin-Johansson blev 1977 första svenska, kvinnliga proffstränare. Fast egentligen var hon inte ”först”, det fanns flera damer som redan äntrat sulkyn. Signe Björnberg (Sigge Stark) var verksam på Solvalla stallbacke långt innan och vann lopp som "en hel karl", men det tar vi en annan gång.
Hovtramp/Ilse - Solvalla vinnarcirkel en Elitloppsdag
Gubbmaffian var under lång tid lika bred som E18, kvinnor var enbart utfyllnad, främst för att det skulle se en aning mer politiskt korrekt ut. Idag känns det nästan som ett godisregn av kvinnor helt plötsligt släppts ner i Silvergrisen, med Maria Croon VD för Svensk Travsport och exfru Korpen Marjaana Alaviuhkola ST-ordförande som avgår snart, men med 41 andra styrelsebefattningar blir det nog många möten ändå för henne.
I Trav-Tv rutan trängs damer, främst tidigare aktiva i sulky och sadel. Har inget emot det egentligen, bara de inte stjäl showen och kompetens finns. De som handplockats för Tv-uppdrag får inte heller ha en röst som skär genom märg och ben eller hamnar i falsett vid upphetsning. Då spelar det ingen roll hur duktiga de var i sitt tidigare liv. Det finns tillfällen då man till och med längtar efter Micke Nybrink.
Hovtramp/ Elin Gustafsson, Eva Franke och ett gäng damer i svenska landskampsdressar
Kvinnliga proffstränare och kuskar blev snabbt fler
Eva Franke var duktig som både kusk och B-tränare, representerade tidigt i många Dam-lopp. Kajsa Frick är tränare sedan länge och aktiv, Christina Medin hade väl förspänt i sitt stora proffs-stall men vart tog hon vägen? Elin Gustafsson tränade och körde många lopp innan hon skadades i en travolycka (expert i Tv-rutan) och Mimmi Elfstrand tog tidigt ut licens. Malin Löfgren tränade den ultimata hästen Sanity, men sen då?Anna Rogell och Susanne Osterling har också haft en del framgångar.
Sofia Aronsson poppade upp i trav-tv som expert, men efter slagsmål på Gretas bar med kollega efter ett storlopp var det slut i rutan. Synd. Duktig tränare, dessutom bättre än många andra att lyssna på i Tv-rutan. Hanna Olofsson, Boden-Travet syns ofta i press och media, oavsett hur hästarna tävlar. Mamma Gunnel Fredriksson (travtränare) är snart antik, så fort går det i travsport.
På Solvalla finns Cattis Lundström (Stall TZ) som var både aktiv och framgångsrik som lärlingskusk, bra mycket bättre än många manliga kollegor. Ulrika Wällstedt, proffs på Solvalla (Stall Guldstjärna) var tidigare hästskötare till landets då bästa hästar på Menhammar. Det finns givetvis många fler och numera kommer det nya vartenda år.
Helen Ann Johansson, Dahlström när det begav sig, talangfull kusk
Vem blir första kvinnliga sulky-catchdriver på heltid?
De som provat vingarna hittills har inte lyckats knuffa undan gubbligan, men det är säkert bara en tidsfråga. Susanne Nordlander hade absolut chansen på sin tid, men hon försvann som fru Oscarsson. Med den vinnarskallen, hon hade klarat sig, var så säker!
Kanske även Sandra Svensson-Mårtensson, istället för att jobba som Tv-expert eller Jennifer Tillman (historisk Elitlopps försöksvinnare) hade kanske kunnat bli de första kvinnliga lånekuskarna.
Kvinnliga lärlingar ökade från 36 % till 52 % under en 10 årsperiod, ca 9% av 400 proffstränare är kvinnor. Kvinnliga tränare ökar starkt för varje år. Det som hindrat tidigare är tradition, familjeskäl och den biologiska klockan. Inte lätt att få ihop med travlivet. Eller känner ni någon manlig travtränare som tagit ut pappaledighet eller ”vabbat” vård av sjukt barn? Nä, tänkte väl det.
Vad händer om hästägarna
får höra att travtränaren vill vara pappaledig? En viss förbättring har skett, men det går långsamt framåt. Sandra Eriksson och Hanna Forslin, båda nybakade kvinnliga tränare fick problem mitt under Wången-utbildningen. Den praktiska närvaropliktiga utbildningen var svår att genomföra, då båda var nyblivna småbarnsföräldrar. Alternativ hade väl varit att skjuta upp utbildningen...
Hovtramp/Lasse - Emilia Leo
Det finns idag ett flertal skickliga, kvinnliga körsvenner, med framgångar som bidrar till att damer i sulky får ökad respekt med sig i lopp. Emilia Leo är ett bra exempel på tränartjej, kusk och ryttare. Henne flyttar inte många på om det finns något mellan skalmarna att åka med. För att hävda sig i elitserien och bli topptränare krävs oftst minst 75-100 kusar i stallet, det räcker inte långt med en enda reklamhäst idag, och en duktig kusk är inte heller nödvändigtvis alltid en duktig tränare, eller tvärtom. Inte ens i männens värld.
Hästarna är viktigast i min värld. Spel är säkert viktigast för många andra. Men låt män och kvinnor få syssla med det de själva vill, utan att blanda in en massa fåniga genusperspektiv. Dam-SM, hur länge till? Kanske snart SM enbart för MÄN? Vilken bana räcker upp handen?
Sveriges tio första kvinnliga travtränare
- Ann-Mari Härdin – Romme
- Gunnel Fredriksson – Boden
- Suzanne Landin – Gävle
- Catharina Lundström – Eskilstuna
- Helen Ann Johansson – Mantorp
- Anna–Karin Lundberg – Färjestad
- Maria Lundström – Årjäng
- Christina Erlandsson – Romme
- Helena Egertoft – Halmstad
- Anna Svensson – Solvalla
Hovtramp/Ilse