Det positiva först!
Solvalla har en fungerande travskola, på en för övrigt stängd stallbacke utom på tävlingsdagar. Det är mycket värt för alla som inte har tillgång till hästar genom familj och släkt. Ett gäng unga tjejer håller i taktpinnen tills lämplig travskolechef hittats. Rekommenderas.
Solvalla har även en fungerande sportchef, plockad direkt från verkligheten. Det var på tiden, och en upprustning av travbanan kommer säkert att ske inom en snar framtid när ”klirret” från försäljning av mark droppar in. Darra Åby och Jägersro, plötsligt händer det.
Årets höjdpunkter?
Galoppresan till Irland i oktober med en extremt liten grupp från SHK/hästsportjournalister.
Där missade ni verkligen något alla ni i medlemslistan.
Många medlemmar, där numera tipsnissar fått komma in i värmen bland journalister och fotografer. Klubb med historiska anor men hade inte varit fel med en levande hemsida, exempelvis länkar till medlemmarnas artiklar, reportage och böcker. Inte spel tack.
Kändes otroligt bra att få vara lite otrogen mot travsporten några dagar. Lätt att få abstinens bland fullblod, ett antal muskelknippen har ju passerat revy under livets gång. Vila i frid Allroy, Smargan, Original, Psalm, Altan, Make or Break, Mustika och många fler...
Att få klappa en kuse som tar 28 millar (världens dyraste hingst, Galileo) för ett skjut (Coolmore Stud) och som gett Drottning Elisabeths tre fölston företräde kändes rent av lite högtidligt.
Åskådare till ”nybörjargalopp” blev faktiskt en hårresande upplevelse. Alla i loppet utom två ryttare ramlade av i en häcklöpning, men ingen skadade sig. Flera ryttare uttryckte sig efter loppet att ”det här var det enda de ville göra…”
Att smyga upp i ottan och titta på arbetsryttare som sprängde fram i stora klungor i dimman, sitta på pubar med öppen brasa, dricka irländsk whiskey och strunta i alla måsten, rekommenderas.
Årets behov av kompetensförhöjningar?
Travtidningarnas kamp för överlevnad. Nätet i all ära men…med rätt omslag och innehåll är det fortfarande trevligt att dra sig tillbaks en stund med en prasslande pappersvariant.
Omslag behöver ju faktiskt inte visa upp lånekuskar varenda gång, gynnar knappast sporten underifrån och lämnar inga bestående men. Med de nysatsningar som Travronden ständigt skryter om hoppas man ju att ungtupparna på redaktionen verkligen ”går ronden” och fattar att målgruppen inte enbart bor i spel-luckan.
Sulkysport känns lite bättre, vilket förmodligen beror på medelåldern på redaktionen och friheten från staten och kapitalet.
Stalltips - leta lite oftare i buskarna så hittar ni intressantare vinklingar och folk som brinner och lever för hästarna och sporten, inte enbart spelet.
Trav-Tv och ”Liven” med ATG
Say no more. Experter i Trav-Tv travade på varandra, som berättar vilka hästar som är vassa eller kassa. Vem (f-n) kom på den rubriken? Dravel från början till slut. En bra häst är en bra häst och det är ekipaget (häst+kusk) som tävlar. Så trött på vattenkammade gossar, ba-vinnare, bajk, open eye och barfota. Lär er svenska.
Skulle vilja ordna en kunskapstävling för handplockade experter om HÄST. Sandra och Jennifer slipper delta.
Urvattande och förstörda V75-omgångar och i värsta fall bistånd till Norge och Danmark! Inte att jämföra med dåtidens V65 och V75 en gång i veckan. Inte ens hästägare dreglar över startlistorna längre, huggsexan mellan lånekuskarna är värre än någonsin och proppmakarna borde få en runda i stallen bland de aktiva.
”Liven” är numera bara tröttsam när man följt sändningen ett antal gånger, lyssnar snart hellre på väderleksrapporten och sitter på E-läktaren ensam. Alternativt stoppar nålar i ögonen.
Så trött kan man bli när det mesta går ut på att analysera hältor och kalla kuskar för klena. Det har definitivt inte alla råd med.
Nån gled in på en räkmacka medan en annan gick direkt till expertpanelen i Tv, efter att ha varit taxichaufför åt ett redan upphittat fynd. Lite titt i backspegeln visar också på ett par årtionden med fantastiska travhästar, som drog sig tillbaka till sina harem på grund av olösta hältor. Känner faktiskt en tränare som hade kunnat laga minst hälften av dessa underdjur.
Vilka krav kan man ställa som aktiv i hästsporten?
Betala och hålla käften?
Beror på om man är spelare eller klappar på hästar regelbundet. För vem vill möta någon i loppen som nyss klivit ur ozonsyretrumman, fyllt på lite vätska eller blod kvällen innan, eller i värsta fall käkat lite kobolt eller neutraliserad ADHD-medicin.
Nästan ingenting är så känsligt som att ha åsikter om de aktiva gullegrisarna i hästsporten. Det spelar ingen roll hur många hästar som offras, måste avlivas efter felaktig träning eller är fullsketna med medikamenter efter underbara utlandsresor i storlopp. Då är allting tillåtet, glöm svenska normer och karenslistor. Helt ”normalt.”
VM USA låter ju lockande även om resan är längre än till Solvalla. Lusläser man program och följer upp ditresta svenska travhästar visas tydligt vilka tränare som föredrar hö och havre och vilka tränare som hoppar över etiska och moraliska begrepp för lite fler dollar. Här finns läskig läsning för intresserade. Oj, där föll glorian på ett antal svenska tränare.
I travsporten håller vi ihop, kniper käft på ren svenska. Ve den som svartmålar guldhjälmar, spyr på dopinganklagade eller vågar ta fajten med de ”stjärnor” som stoppat fingrarna i fel syltburkar (typ MeToo, dicpics via sms eller bara vanliga högljudda gräl på stallbacken.)
Schysst stall och Code of Conduct, även om de ger ett löjes skimmer när besluten tas i ansvarsnämnden. Travsporten måste skyddas från angripare, tvåbenta ikoner försvaras ända upp i överdomstolen, de som tar strid ska bannlysas och rullas i tjära och fjäder.
Listan kan göras lång. En hel del hände både bakom och framför kulisserna under häst-året 2019. En hel mapp med galenskaper. Som alla känner till men ingen vågar tycka om. Nu ser vi framåt, vänder blad, så vad ska vi då ändra på?
Blodbyte i travfabriken, Silvergrisen och Svensk Travsport. Ordförande (Marjaana) lovade runt men utförde tunt. Borde åtminstone (med den bakgrunden och ex-maken) begripa hur travsporten ska skötas för att överleva och hitta nya intressenter.
Oavsett om det gäller prispengar eller att man som proffs inte ska kunna pröjsa 100.000 och få behålla proffslicensen...
...när man trampat ordentligt i syltburken. Bästa tränare på ”den travbanan 2019” jahaja, så enkelt ser man på dylika incidenter!
Remy Nilson kändes som ett kompetent tillskott i Styrelse-samlingen, men har väl inte höjt rösten utanför fikarummet ännu i alla fall? Herregud, var ska man hitta människor som går att lita på och brinner för HÄST-sport, varenda liten sketen ponnyklubb är ju full av tvåbenta som har egna avsikter med nomineringen. En typ av karriärister som vill sola sig i rampljuset.
Travbanornas styrelser är inget undantag
här finns massor av jobb att uträtta som aldrig någonsin ser dagsljus. Problemet är att de som har erfarenhet och åsikter oftast blir ett hot istället för en tillgång, åtminstone på småbanor, eftersom de syns bättre där. Vilken travbana vill ha negativ kritik? Ingen.
Vanligast är att lägga på locket. De som skrek allra högst eller hade mage att skriva på osociala media väljs in i klubben för inbördes beundran, vilket får dem att…hålla käften. Det var också det sista man hörde från dem. Styrelsen däremot, glänser på Travgalan, givetvis finns ett konto i bokföringen för marknadsföring. Så långt inga fel. Om det hade varit rätt personer som representerat.
Tomma läktare. Glest på publikplats. Ett himla tjat om detta varenda vecka. Nationalarenan Solvalla blöder i vardagstravet medan sommarbanorna blomstrar, under en kort period. Helt naturligt. För vem vill stå ensam på publikplats? Så vad vill publiken ha? Underhållning? Social tillhörighet och gemenskap? Vad kostar det?
Fråga Stefan Eriksson marknadschef på Sundbyholm, han vet.
Siffror från 2019 att fundera över…
Svensk Travsport hade ca 1 miljard i ”potten” + uppfödarpengar. Vilka delade på dem? 2019 fanns det 7.537 travhästar i A-träning. Efter ett snabbt överslag i stallen hos proffstränarna (385 stycken) visar det sig att 11 proffs (21%) kvitterade ut 210 miljoner.
Resten delade på smulorna. Och värre ska det bli. Nykläckta tränare kastas ut i kylan från Wången och licenstillhörigheterna som ändrats 2020 gör det nästan onödigt, eftersom amatörer (B-tränare) fått utökade rättigheter. Fakturera mera…
V86 första onsdag 2020 var det hyfsat väder med lite snålblåst på Solvalla. Hur många slet sig från skinkmackan och övergav Live och Trav-TV? Svar: 368 stycken inräknat de aktiva på stallbacken. Tyckte väl att det kändes lite ensamt på publikplats…och på pressrummet satt några enstaka gubbar bänkade med utsikt mot banan.
Hur lockar man folk till travbanan?
Tänk bara tanken att fira NYÅR på en travbana! Det går väl inte? Jo, det gick, i alla fall på Axevalla. De har bevisligen hittat rätt ”underhållning.”
Vad hände i trav-bubblan 2019?
Karenslistorna hottades upp rejält efter ett idogt jobb av Veterinärgruppen på ST. Härligt med kompetens. Är man övertydlig kan ingen skylla på att de inte visste…
DMSO får 60 dygns karens, bra men här behövs ändå mer! Somliga med licens har inte förstått hur det ska användas och speciellt inte av av vem. Felaktig DMSO-behandling? sälj snabbt. Den enes bröd är den andres död.
Tildren finns med på karenslistan, herreminskapare är inte det preparatet utrangerat efter skandalen för några år sen? Leta gärna i hovtramps artiklar, värsta rysaren blev det och glömmer ingenting. Facit: rev ut ett antal ”bekanta” ur adressboken.
Förbud på karenslistan mot ozonbehandling! Läste vi rätt…
Tillskott som Kobolt och Nickel är inte heller populärt längre, dopinglabben har kommit ifatt. För att hitta ”något” måste man ju veta vad man letar efter, då får man en träff…hur svårt kan det vara.
Förbud att tejpa nosen på hästarna och förbud mot att tävla ston med kulor i underlivet…Synd att man inte kan skjuta upp brunst på somliga tvåbenta och även tejpa en del klåfingriga.
Alkaliserande substanser, det låter gott eller hur? Finns i varenda livsmedelsbutik och kallas bikarbonat. Har hittats på spridda platser i landet och förmodligen använts. För ett antal år sen, inför ett storlopp, gjordes besök hos häst undangömd hemma hos ägaren, han som alla klappade händerna åt och beundrade. Det finns inga gränser för vad avarter av hästfolk kan hitta på när det drar ihop sig till Elitlopp.
Nu ser vi fram mot ett Trav-År utan doping, smisk på rumpan bakom kulisserna, införandet av vissa lopp stängda för lånekuskar och V75-utdelningar värda namnet.
Hovtramp/Ilse