STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Ung och hästlös eller gammal och tandlös

2020-09-09

 

Först lite tråkig fakta om HUR du får licens, sen lite krass v(ä)rklighet när du står där med licensen i hand!

Reglemente för kuskar/ryttare med färsk licens och kuskar som kommer tillbaks efter längre uppehåll:

För den som tidigare haft körlicens (15 godkända lopp) krävs bara lite komplettering (minst två prov- eller licenslopp) där körlicensansvarig på travbanan godkänner att karriären återupptas.

Licensreglemente för den som vill ha kusk/ryttarlicens:

Godkänd utbildningsomgång för kör-/montélicens ger kör- eller ryttarbehörighet följande två kalenderår efter din utbildning.

För kör-/ryttarbehörighet det tredje året krävs minst två genomförda aktiviteter (totalisatorlopp, poänglopp, kvalificeringslopp, premielopp, registrerade utbildningslopp eller provlopp.

För att upprätthålla kategori 2-krav att köra/rida krävs minst två aktiviteter per år.

Vid missad aktivitet ökas krav följande år med antal missade aktiviteter, dvs minst fyra aktiviteter på två år, krävs för att upprätthålla kör- eller ryttarbehörighet.                                     

Om inte antal aktiviteter är uppfyllda två år i rad krävs godkända utbildningslopp/ provlopp. Utbildningsansvarig på hemmabanan avgör hur många lopp du ska köra/rida för att återuppta kör-/montélicens.”

Comeback som tränare (efter mer än fem år) måste man genomgå en hel utbildningsomgång!

Hur ser det ut i trav-Sverige? Vilka nykomlingar finns det?

LÄGESRAPPORT januari-augusti 2020 Pegasus

Hovtramp/Lasse - Fantom, en riktig fantom i ponnytravet!

Som ung kusk är det i första hand ponnytravet som blir inkörsport till ”stortravet.” För den som inte har föräldrar eller släktingar med häst eller hästintresse är det i princip omöjligt att ta sig in i travsporten. Såvida det inte är en envis liten jäkel, som själv söker upp någon travtränare, amatör eller hästägare. Ibland står de bara där i stalldörren, och väntar på att bli inbjudna. Men därifrån... är det långt, väldigt långt till en kusk eller ryttarlicens.  

Många yngre hästintresserade utan egen hästanknytning ”nöjer” sig med att bara få sela, köra lite motionsturer och ta del av vardagssysslorna i stallet. De få grabbar som söker sig till stallen får generellt fler chanser att komma in på allvar bakom kulisserna. Ungdomar som inte har någon kontakt över huvud taget i travsport vänder sig ofta till travskolorna. En bra start för att lära sig bas, grund och säkerhetsregler.

Gymnasieutbildningar med hästinriktning jobbar ofta ihop med travskolor eller har egna travhästar på skolan, och så länge eleverna omfattas av utbildningen har de möjlighet att anmäla sig till licensutbildning. Övriga vänder sig till den travbana som ligger närmast, och kan delta i deras licensutbildning.

Inte gratis precis. Praktik (licenslopp) och teoriprov kräver förkunskap för att sen kunna bli godkänd som kusk eller ryttare. För privat licenstagare behövs en häst och utrustning till provloppen, och det är inte det lättaste att hitta!

Under senare tid har några filialer till travskolorna startats upp av privatpersoner eller travtränare, som kombinerar rörelsen med utbildning för licenstagare, och deltar i travbanornas licenslopp med egna hästar och elever. Oavsett om det är Travskolan som håller med utbildning eller den privata travtränaren är kostnaden ca 15.000:- innan licensen är inhämtad, sen tillkommer givetvis utrustning (hjälm, säkerhetsväst, boots med klack, körväska, körkläder/dress, tidtagarur (pisk) och diverse fakturaavgifter till Svensk Travsport, innan licensen äntligen ligger där i plånboken.

Hovtramp/Lasse - licenslopp på Solvalla

Licensinnehavare som debuterat och är under 25 år, och har kört/ridit sitt första lopp på sammanlagt bara 23 travbanor (stora, mellan och små) är tillsammans 70 stycken kuskdebutanter, inte speciellt många med tanke på hur många travlopp som körs och rids i landet, varje dag…

Då återstår frågan, hur ska ”hästlösa” yngre kuskar komma in i travsporten och få köra lopp? De som inte går hos Travskolornas gymnasieskolepartners. Med ungdomslicens (16 år) går de flesta fortfarande i gymnasium och har inte möjlighet att ”jobba” i stall, annat än på helger och då oftast som avbytare i något fabriksstall med stor personalstyrka i omlopp.

Så hur ser det ut i verkligheten? Står de där med sin nyregistrerade kördress, färska licens och hoppas att någon ska upptäcka att de satt upp sig som valbar kusk, på varenda travbana där licensen passar proppen, i regel under breddloppsdagar. Här stöter de på problem två.

Hovtramp/Lasse

Många breddloppsdeltagare, äldre som kört mängder med lopp, anmäler ut egna hästar och sätter upp både sig själva och dessa fantastiska kringresande ”lånekuskar.” Som givetvis har mycket mer rutin och vet hur man hämtar poäng åt hästen, för att sen komma ut i viktigare lopp. Som om de inte hade nog med lopp ändå, suck.

Försvar från hästägare och tränare är att hästen måste få poäng, de är ju knappast med i breddlopp för de snåla prispengarna. Så här ligger problemet hos propositionsmakarna, att se till så att unga licensinnehavare får chans att komma ut i lopp, alternativt sluta åtminstone med att göra reklam för breddsport och att travsporten ska främjas underifrån. Det är enbart resultaten som redan finns som kan räknas.

Under september 1-6/9 kördes breddloppsdagar på Visby, Umåker och Rättvik. Hur många nybakade, orutinerade under 25 år körde lopp och tillgång till häst hade de?

Den 1:a september på Skrubbs, Visby travbana, körde en handfull yngre lopp, yngst född 1996. Visbys A-tränarkår är extremt liten och utrymmet för ”lärlingar” snudd på obefintlig. Det delades inte ens ut något pris till bästa lärling av de tre möjliga som kämpat hela året (senaste Travgalan) så de som ändå deltog fick väl nöja sig med att ”titta på” när fastlandsfolk hämtade priser i parti och minut. Det går ju faktiskt att ”stänga” vissa lopp för fastlandskuskar och lånekuskar, om man nu vill ge hemmalaget en chans att hävda sig.

Umåker 5:e september hade betydligt fler unga kuskar i sulkyn! Här går travfolket tydligen ”man ur huse” och ser om sina licensierade, så att de kommer ut i lopp. Yngsta kuskarna var födda 2003 och här var det inte en handfull startande, utan ett 20-tal! Grattis ni ungdomar som har Umåker som hemmabana.

Rättvik 5:e september lyckades ett tio-tal yngre kuskar hitta en häst att köra, även här var de yngsta kuskarna väldigt unga, födda 2002 och 2004. Dalarnas travdistrikt är häst-tätt och även här finns utrymme för yngre krafter med travintresse.

Hovtramp/Lasse - licenslopp Solvalla

Sämst i klassen är storbanorna, här gäller att ha egen häst eller bekanta med häst, om man över huvud taget ska ha chans att få köra lopp. Att hitta enstaka tränare som står ut med att det finns nybörjare även i travsporten och inte förblindats av alla dessa megastjärnor som åker land och rike runt med en körväska, är inte det lättaste!

Hovtramp - licensgenomgång utomhus

Solvalla Travbanas senaste licenskurs (vår 2020) innehöll två elever från Solvalla Travskola, en från Berga, några privata licenstagare med egen häst och två som hyrde häst från Ådö Säteri/Ulrika Riesterer. Frågan återstår, hur gick det sen? Vilka har kört lopp?

Nähä. En av deltagarna som tog ungdomslicens satte upp sig som valbar kusk på i princip varenda travbana det fanns möjlighet att ta sig till med sin körbag! Inte en enda tränare nappade, när det inte fanns något resultat att visa upp. Så, hur ska de komma in i travsporten som inte gått den långa vägen via familj och ponnytravsport, inte har rika eller intresserade släktingar, eget nätverk?

Hovtramp - licenslopp på Solvalla

Nyligen anordnades en dag kallad ”Till Start” på ett antal travbanor i Svensk Travsports regi. Bra initiativ, men man glömde de ”hästlösa” som tagit sig till häst-träffen. Visst kan det vara intressant att titta på något man sett och gjort förut, men när ”besiktningen” av hästar som deltog med sina ägare/tränare skedde, fick inte de hästlösa vara med!

Per K Eriksson (tränare) och Bosse Milton (hovslagare) gjorde genomgången av hästarna med respektive tränare/ägare utan publik. Hörde jag rätt, så vad fick de hästlösa? och hur hade man tänkt sig den här dagen? Man kanske bjöd på något varmt och en god macka, nähä inte det heller. Så meningslöst att delta utan häst.

Hovtramp - först ponnytravlicens sen ungdomslicens...

På lördag får i alla fall en debutant chansen.

En ung tjej med ungdomslicens tar båten över till Gotland och får köra två lopp - en riktigt fin häst och en som presterat mindre. Hoppas faktiskt på en ketchupeffekt i första loppet, där travtränaren själv kör. Kanske får han se sig omsprungen på upploppet av debutanten, om inget händer som inte får hända på Cirkus Skrubbs. Det vore kul!

Hovtramp/Ilse - genomgång av spårhållning

Bakgrund på debutanten? Började med ponnytravlicens i Solvalla Travskolas regi, 15 godkända provlopp från alla spår, samt teoriprov. Fick köra ett par omöjliga ponnylopp med bra resultat (russ.)

Den här tjejen jobbade extra hos en fabrikstränare som helgavbytare, för att ha ”råd” med ungdomslicens och hoppade även in ett antal veckor under värsta väderperioden, som kusk i fortkörning hos samma storstall, där även yngre hästar fick testas i sulkyn. Ungdomslicens införskaffades för dyra men förståeliga pengar, med lånad häst, som kördes in till provlopp alla gånger utom en, precis i slutet av den viktiga utbildningen. Det får inte ens hända! Oj, vad gör man när häst saknas? En snäll bekants bekant körde in sin häst till Solvalla, och licensen räddades.

Sen var det slut på det roliga. Licensen brände i fickan och sommarjobb med enbart tillgång till ett par kallblodshästar led mot sitt slut. Som ung ger man nästan upp hoppet. Men, det finns snälla människor även i travsporten. Lite intervallträning blev det i alla fall med den häst som ställde upp när ”häst saknades” i licensutbildningen.

Hovtramp - licensutbildningen på Solvalla

Köra häst är nödvändigt underhåll för att behålla kuskform. Förhoppningsvis räcker den kompetens som införskaffats till debuten i sulkyn. Mer kan man inte göra som ung och hästlös.

Viktigast inför lopp på lördag? Strunta i allt runt omkring, fokusera bara på hästen. Om konkurrenter skriker att du ska flytta på dig, håll bara ditt spår och titta rakt fram. Om de skriker ungjävel eller vafanhållerdupåmed, ignorera, ta det efteråt, på rätt ställe.

Code of Conduct (uppförandekod) har inte precis fungerat under sommaren på den här travbanan och värst har ett par gästande proffs varit. Svåraste läxa på lördag, fokusera bara på din häst, var uppmärksam, här kan allt hända och lyssna bara på dig själv.

Lycka Till!

Hovtramp/Ilse

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)