STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Rappakalja och expertkommentarer är inte samma sak! 

2021-12-27

 

 

Råkade slå på ATG-larven av misstag i väntan på travbanans utsändning av V75, det händer inte speciellt ofta då min personliga åsikt är att detta program övervägande del av tiden är en höhö-kanal för tipstorskar och staketkuskar.

Expertkommentarerna haglade och ibland måste man v(ä)rkligen höja på ögonbrynen. Var experten helt borta i historiken, eller hade han glömt ta sina vitaminpiller?

 

Linus Boy i monte’ på Solvalla med Jonathan Carre’ vann lätt efter perfekt väntan och ett härligt serverat lopp av den franske ryttaren med massor av meriter, innan han kom till Sverige..

Hultman säger ?! att han inte begriper varför Jonathan Carre’ ibland rider LÄTT på hästryggen och ser ut som ett guppande flöte! Hade nog varit bättre att vår nationalidol haft munskydd just då i all fall...

 

Hovtramp foto - klassisk sits med långa läder 1994 Vincenne, Paris

I fransk klassisk monte’ red ALLA ryttare lätt, så reds även i montens begynnelse i Sverige. Ojdå, jag var faktiskt en av de tre personer som initierade och jobbade fram svensk monte’ på Solvalla 1993-1998.

Hupp, sen tog det hastigt slut, efterträdarna lyckades lägga ner både aktiviteter (träning på travbanan) och 120 medlemmar i klubbverksamhet, över en natt. Alla som var med just då vet varför. Inte minst hur det gick till på Stormötet där Ninni Larsson från Hammarstrand kom resande och försökte få igång en rikstäckande montéklubb. Ridå. Nä, inte på grund av Ninni, samma lilla snäppa som just nu är föremål för handläggning över sitt eget huvud. Nä, advokaten är inte klar än, men snart.

Hovtramp foto - franska Philippe

Vet Hultman och kollegor inte hur modern monte’ridstil kom till!? Nä, det var inte franska ryttaren Philippe Masschaele som introducerade den. Vid Elitloppsmonte’ och även vinst 2016 och även 2018 vann en liten, tunn fransyska, Marie Bacsich och introducerade samtidigt en ny ridstil, ett mellanting mellan galoppsits och travridning, tillkommen för de som inte orkade rida lätt ett helt lopp och med extremkorta stigläder.

 

 

Hovtramp foto/Lasse - franska Marie Bacsich

Vilket i sin tur med extremkorta stigläder senare orsakade många avramlingar och olyckor, innan ryttarna hittat stilen och balans hittats. (finns i Hovtramps arkiv.) Den som ramlade av mest av alla kröp senare in i Silvergrisen och lyckades som ansvarig för svensk monté ändra på monte’licensens praktiska utformning. På ett sätt som inte har ett skit att göra med varken monte’ryttare eller disciplinen monte.’ Vilket i sin tur gjorde att endast ett fåtal ryttare blev kvar i sporten och bytte (byter) plats med varandra, ett litet toppskikt med Jonathan Carre, Emilia Leo och Sofia Adolfsson i toppen.

Det dummaste uttalandet på mycket länge var det som kom från Hultman, tyvärr - guppa som ett flöte…han måste nog tänka lite mer på sitt rykte, inte minst om han ska ta betalt för att hjälpa aktiva med både balansering och problemhästar....


Groda två kom strax efter, när samma expert uttalade sig om travhästen Pride Farming.


Hovtramp/Lasse - Pride Farming 1994 med Roger Malmqvist

Larvet på Lajven fortsatte. Hultman kom plötsligt efter alla dessa år ihåg just Pride Farming som han hade i träning en period och även vann Big Noon-pokalen med. Före Menhammar, 1992.

Klipp från kvällspress: 

– Jag kan beskriva exakt vad som hände. Hästen kändes dålig i travet på sista långsidan och samtidigt kom Hans-Ivar Wall åkande med Lady Snärt. Det var första gången jag höll mig kall i ett travlopp, jag släppte förbi den och hon ledde med flera längder in på upploppet. Men Priden kom tillbaka och vann på 1.16,5, som var svenskt rekord på den tiden.

Samtalet ATG-Live som irriterade mig handlade om en defekt på travhästars bakben, harhaser. Att Pride Farming hade ”en sån” stämmer inte ens, både röntgen och senare behandling hos nästa tränare visade något helt annat. Blir lite less på att dessa självutnämnda experter inte ens har rätt fakta, och sprider till en stor lyssnarskara som tror det är sant och slickar sig om munnen.

Foto: Kanal75 - ett av flera franska storlopp där Pride Farming var 3:a

Pride Farming (född 1989) sköttes under i stort sett hela sin karriär oavsett tränare, av Bosse Östman, ägdes av stall Farming och Call-Olle (Carl-Olovf Johansson) på Fituna Säteri. En trevlig och seriös uppfödare och hästägare av stora mått. Han hade faktiskt en häst i träning även hos mitt ex (Michel Harvester) en märr som jag gillade skarpt och hade önskat ett helt annat slut.

 

Pride Farming efter Songcan u.Fame Hammering ”spattade” mycket riktigt med höger bak (enligt Bosse) men hade liksom många Songcan avkommor genetiska skelettförändringar, i detta fall på vänster has.

Ja, jag jobbade faktiskt sju år med häströntgen på Solvalla. Pride Farming åtgärdades av veterinär med femdagarskur (skriver inte preparat) och slapp sedan problemen. Men nån harhas var det definitivt aldrig frågan om. 1994 vann Pride Farming Harper Hanovers på Solvalla med dåvarande tränaren Roger Malmqvist, 2:a var Queen L med Stig H Johansson.

Under sin travkarriär sprang Pride Farming in 4 913 720 kronor. Morfar Express Gaxe fick Pride Farmings mamma Fame Hammering tillsammans med stoet Breadstick från USA.

Peter Karlsson var b-tränare på Solvalla och svärson till Carl-Olovf och Stall Farming. Han tog över tränaransvar för Pride Farming tills han slutade tävla och med bollarna i behåll fick träffa en hel del ston. Det blev 44 avkommor, Lukas Farming var nog en av de bättre.

Oavsett tränare, största del av Pridens aktiva period var det Bosse som tränade, skötte, vårdade och reste runt med hästen i Europa. Minns denna period mycket väl, av flera orsaker som kanske inte ens är lämpliga att berätta, även om de är preskriberade idag. Kan i alla fall avslöja att många på Fituna runt Pride Farming varken var tacksamma eller hade insikt om sin egen kompetens. De orkade inte ens vara snälla mot den som stod bakom framgångarna. Det enda jag just då kunde bistå med var en extra tavla från Pressbild på hästens rikstotovinster, annars hade nog inte hästskötaren och privattränaren fått någon alls…

Foto: Tomas Oneborg - Carl-Olof

Den mångåriga arrendatorn Carl-Olof och svärsonen Peter Karlsson nekades att köpa Fituna Säteri, och då uppstod givetvis problem.

Fituna Säteri hade som hästgård gamla anor, många kända travtränare har fyllt stallarna med häst. Timo Nurmos var en av de större tränarna och hyresgästaerna, men fick dessvärre uppleva den stora branden 2013 på Fituna Säteri, som i princip tog med sig hela gården i lågorna.

En historisk epok gick därmed i graven.

Trevlig kväll!

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 1

2021-12-27 19:57:36 - Bo Östman, bossevidda@gmail.com

Underbart skrivet Ilse. Allting stämmer. Utom att Lukas var Pridens lillebror. Pridens tre bästa avkommor var Farming Way, Kanon Farming och Marc farming.
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)