Ja, vart tog alla vägen efter ponnytiden?
Otroligt många travkuskar och tränare har ponnytravbakgrund
och har tävlat med både Kat A (Shettisar) och Kat B (Gotlands-russ) innan de tagit licens för fullvuxen häst.
Travsport går i arv, i generationer. Hästar är ett sätt att leva, beroendeframkallande och svårt att sluta med helt. Många blir kvar i travbubblan även efter avslutad karriär. Alla bidrar till travsportens överlevnad - som spelare, hästägare, uppfödare, hästskötare eller amatör istället för proffs, med bara en häst i stallet istället för många.
Fysiskt tungt jobb i stallet sliter, många slutar men vill stanna kvar i travbubblan, och säljer försäkringar, hästprodukter, foder eller blir tipsexperter i press och media. Svensk Travsport och ATG sväljer otroligt mycket folk, en arbetsplats som heter duga. Det man kanske inte tänker på är att det krävs en hel hög funktionärer för en enda travtävling.
Varje år kläcks nya kuskar och tränare, som tagit ponnytravlicens, ungdomslicens eller körlicens. Hästlösa har oftast bara travskolan att hoppas på, för att ta licens och kanske få köra något enstaka travlopp. De som vuxit upp i en travfamilj fortsätter ofta i föräldrars fotspår och har givetvis lättare att hitta häst att köra lopp med. Travsport är ett dygnet-runt-jobb och när hela familjen är i stallet är det svårt att som yngre odla egna intressen. Med andra ord, många föds in i travsporten.
Här kommer några exempel på arvet i travsporten:
Ryggrad i svensk travsport, bröderna Nordin, Gösta, Gunnar och Sören behöver ingen närmare presentation. De växte upp med pappa Ernst Johan Nordin som lämnade Forsa för Solvalla redan 1927, då äldsta son Gösta blev stalldräng som 15-åring. Gösta fick sonen Rolf, travtränare på Solvalla. Sörens söner Jan och Ulf blev framgångsrika i Sverige, Italien, USA och Frankrike.
Olle Goop (6744 segrar) jobbar tillsammans med mer globala sonen Björn som körde några ponnylopp, även om han inte direkt sopade rent.
Hovtramp foto - Victor Svenstedt och Belinda III
Åke Svanstedt lämnade Sverige och EL-ON för Vero Beach, USA. Sönerna (Anders och Rickard) är travtränare i Sverige. Brorson Victor Svanstedts började med ponnytrav och har idag kusklicens, precis som pappa Kjell har.
Dalarnas stolthet i Ego Boy-distriktet Frick-släkten, är aktiva genom Jim Fricks syster, som med Leif Witasp (A-tränare) har två A-tränardöttrar, Kajsa och Katrin Frick i Rättvik. Jim Frick (5002 segrar) dog 2020 och sonen körde enstaka ponnytravlopp på Hagbyholm, för länge sen.
Erikssunds stuteri är inte enbart känt för avelshingstar, travsport har gått i arv i rakt nedstigande led sedan 1959 då Ellert Larsson köpte gården. Sönerna Björn och Bengt tränade häst många år, och lämnade senare över till Björns söner Fredrik och Henrik, aktiva som A-tränare. Björn och Bengts mer okända syster är gift med Glen Norman (A-tränare Solvalla) och har sonen Peter G Norman, A-tränare. Peters syster är också engagerad i travsport. Så något slut på Sveriges trav-Dallas blir det nog inte på länge, även om man numera även erbjuder Event och Padel.
Ponnykuskar som travat vidare till fullvuxen travsport finns uppsjöar av, här kommer några exempel:
Hovtramp foto
Flest ”hästar i stallet” (121) av tidigare ponnytravkuskar har Johan Untersteiner född 1984. 2020 har Johan kört in 20mkr som lånekusk, som tränare/kusk 13,6mkr. Många ponnylopp blev det, innan han hos Roger Walman Solvalla, skördade stora framgångar. Johan tog ut egen tränarlicens 2014.
Verksamheten har växt fort på ”Drömgården” i Holm, samma adress som Lähdekorpis. Kari Lähdekorpi proffstränare av stora mått, avslutade hastigt en jättelik verksamhet som han samtidigt drev md ett stort antal underbolag. ”Korpen” har häst i träning hos Johan, bl. a Pastore Bob. Har säkert många fingrar kvar, bakom kulisserna?
Exfru Lähdekorpi är bas för Svensk Travsport, Marjaana Alaviuhkola och driver ett av Sveriges största Djursjukhus. Som sagt, travsport är inget man slutar hastigt med, oavsett tidigare engagemang.
Lähdekorpis ungdomar började med ponnytrav, idag kör Hanna, Maja och Pekka travlopp, men alla har andra yrken som huvudsaklig sysselsättning (veterinär och jurist.) Maja Lähdekorpi vann Mini-Elitloppet med Gläntans Domino som ponnykusk.
Hovtramp foto
Kevin Oscarsson född 1995 har gjort raketkarriär som både lånekusk och kusk åt familjens hästar. Körde massor av ponnytravlopp och red monté på ponnyhästar. Blir A-tränare på Kalmar 2021 efter Wångens tränarutbildning. Kevin har kört in 7,6 mkr hittills 2020 och är uppväxt i stallet, tillsammans med Jim (A-tränare) Sussie (tidigare kusk/ryttare) och syster Nathalie, tidigare ponnykusk/ryttare. Kevin ska bli spännande att följa som tränare, inte minst med de träningsmöjligheter gården Blädingeås har.
Familjen Oscarsson övertog Blädingeås
efter USA-utflyttade Ann-Christin Lorentzon och John-Eric Magnusson (Gojas) olycksfall/död. Döttrarna Anna och Anette Lorentzon är verksamma med både travträning och uppfödning i USA, efter många år i ponnytravsulkyn och montésadeln i Sverige. Russet Ero blev SM-vinnare sex ggr, första russ under 1,50, travade (1970) 1.48,5 med Ann-Christin Lorentzon i sulkyn.
Hovtramp foto
Vem minns inte Snäckan, som efter 30 år ! spräckte rekordet för Ero och travade 1,39,1 (2000) med Anette Lorentzon i sulkyn. Tyson II och Lufsen II har också fått omvärlden att spärra upp ögonen. Båda tränade av Lorentzons döttrar från början, hämtade hem fulla pris-skåp...
Hovtramp foto
Hovtramp foto
Lufsen II snabbaste svenskfödda shettis (2.00,9) och Tyson II hade nog inte blivit så framgångsrik utan Anna och Anettes hjälp. Varken Tyson eller Lufsen har haft något egentligt motstånd i loppen och avslutade hos Marcus, Mattias och Mikaela Melander på Ålsta, innan hela familjen flyttade till USA.
Hovtramp foto
Svante Ericsson född 1992 är A-tränare på Eskilstuna, men började som ponnykusk. Har idag ca 30 hästar i träning och har kört in 1,6mkr 2020 och 19 i segerprocent ! ett tecken på att han (efter byte av gård/stall) trivs med livet och hästarna. Har också fått in fler dugliga hästar, som ger stallet bra reklam. Att trivas med livet och omgivningen är oerhört viktigt, annars tar energin slut.
Det finns även ponnytravkuskar som tillhört eliten, men ändå valt att inte gå vidare som tränare. Orsakerna är många, förutom att travlivet sliter och ger inte utrymme för så mycket mer än hästar, träning och tävling.
Hovtramp foto (Sandra 8 år)
Sandra Svensson (gift Mårtensson) har lång bakgrund i travsport. Började som ponnytravkusk med föräldrar som stöttade och avlastade. Med skrittavstånd till Hagbyholm togs många segrar i ponnysulkyn och senare som körkusk/hästskötare, privattränare/kusk i vuxentravet.
Hovtramp foto
Sandra vann Lilla Elitloppet och flera storlopp i ponnysulkyn, senare kusk och montéryttare, vann bland annat Elitloppsmontén. Jobbar i trav-TV-studion som expert och bisittare, tillsammans med Per Skoglund (som kört/vunnit lopp, sambo med B-tränare och egna hästar)
Micke Nybrink (ingen hästbakgrund) och Jennifer Tillman med lång bakgrund i travsport, historisk första kvinnliga vinnare av Elitloppsförsök och sambo med A-tränare. Många experter är det som trängs i Trav-Tv:n, en hel del saknar hästbakgrund, men har lyckats lira in en storvinst en gång, eller känner nån som känner nån. Ombyte förnöjer, inte minst för travtittarna.
Många har säkert både retat sig på och undrat vem den långhåriga pojken är, numera inventarie i Trav-TV4, Matteus Lillieborg. Han är faktiskt son till en A-tränare på Solvalla och hoppade in som en frisk fläkt och främmande fågel, med mikrofonen i högsta hugg. Gjorde ett antal tipsprogram tillsammans med sin mormor, som fick enorma framgångar.
Många inventarier samlas i TV-rutan när det vankas trav, men många har även fått lämna in av olika anledningar. En sålde svarta lägenheter och hade ett tveksamt förflutet, en kastade barstolar omkring sig där travfolket samlats för att festa, en annan ansågs för plump och svårstyrd, syns i en annan kanal och någon var helt enkelt för sur och föll inte tittarna på läppen. Det räcker inte alltid med gedigen travkompetens, en behaglig röst som inte skär som knivar genom luften hade också varit trevligt. Proffs på travbanan, inte alltid likvärdigt med proffs i studion.
Vilka travsändningar minns man?
Det finns faktiskt en som slår allt annat, tro mig! Det var när Glada Hudiks-gänget intervjuade kuskar och tränare under en V75-dag. Vilka frågor de fick till och hur annorlunda allt blev! Inte ofta man får se Örjan Kihlström försöka hålla sig för skratt och delta i gruppkramar precis. Bästa Travsändningen ever! Mer underhållning utan badmössor och tjafs.
Hovtramp/Ilse