STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Gräddfil önskas!

2022-05-10

Foto: Hovtramp/Lasse - liten tränare patar allvar med hästen

Examen eller inte, det är frågan?

Att ifrågasätta innehåll i en utbildning hjälper föga, det ingår att närvara fysiskt och leverera. Är uppgift att hålla föredrag om sin kommande affärsplan, så är det en del av bedömningsunderlag. Kan knappast ifrågasättas, oavsett hur meningslöst kursdeltagaren än tycker det är. Det här kan jag, det här har jag redan gjort, jag måste vara ledig. Är det avslut i tränarfabriken? Jamen ni vet ju redan vad jag kan, läs på Svensk Travsport. Nä, det är bara utomlands du kan köpa en studentmössa utan att vara där. Det går inte ens att fuska på högskoleprovet längre.

Fast är det viktigare att vara med hästen inför ett storlopp (vilket jag säkert också skulle tyckt) så är det så, men som regelverket ser ut fungerar det inte att varken utebli, flexa, vabba eller ta ledigt. En kurs är en kurs och innehållet är det du valt.

En kvinnlig deltagare tränarutbildningen ville ha det mesta av sin utbildning på distans (färskt barn hemma) men det är ju inte blöjbyten som ska bedömas och allt måste ju lösas innan man börjar en utbildning. Görs avkall på utbildningarnas regler är man illa ute, då är det snart tomt i skolsalen, och det måste ju för bövelen vara lika för alla! En ska på begravning, en ska på bröllop, en vill ”vabba” men det håller ju inte. Tydlig framförhållning måste man nog ha även som blivande travtränare, oavsett kön. Lösa problem blir man ju tvungen till även senare, varenda dag. Så fort man fått licens och ska träna/tävla med häst finns ett antal "problem" att lösa.

Stora prisfeta lopp hägrar och trängas i gräddans sammanhang, kan till viss del förstå att starthäst gick före tränarutbildningen. Stoet vann ju dessutom försöket och skulle delta i Final, samtidigt som ett föredrag på Wången skulle hållas. Dessvärre gick inte Donna Summer lika bra i finalen med sambon Emilia Leo i sulkyn, kubuag. Är helt säker på att Emilia hade klarat av att starta själv, nu blev ett helt år bortkastat i onödan. Lagen om allsköns jävlighet.

Utbildningens upplägg kan man ju tycka en hel del om, prio 1 borde ju varit anatomi och träningsfysiologi, med tanke på hur många sönderkörda hästar som går ut bakvägen, vartenda år. Marknadsföring i all ära, men det måste ju finnas något att marknadsföra också. Ordet tränarfilosofi har fått sorgkanter, att ha en filosofi i sin hästverksamhet står för att man kan leverera det man saluför på sin nya hemsida. Hygien och städade stallar är klart underskattat. Tur att dessa unga tränare inte var lärlingar i Bosse Takters eller Uffe Nordins stall. Där krattade man och lagade inte hagar med balsnören. Gäststallar på travbanan var rena och luktade gott, man fick inte ammoniakdoft i näsan och hade utsikt över gamla sopor i ett hörn man fått låna på nåder till starthästen. nä, inte gratis. Speciellt inte på travdagar när gästboxar lånas ut. Pedagogik och personalhantering verkar inte heller vid diverse stallbesök vara nån speciellt viktig punkt på skolagendan, mer som en ömmande tå.

Hovtramp/Ilse

Unga människor som på sin höjd kan kalla sig hippolog får ta alldeles för stort ansvar fast de knappt kan skilja på en ganasch och en gamasch. Förutom tungt, fysiskt arbete utan att ha fått ergonomisk utbildning i hur man sparar på rygg, armar och ben. Sätt en stegräknare på tränarna, vore ett j-t kul experiment. Nä, för 600 spänn om dagen förväntar man sig nog som hästägare lite mer än en osynlig travtränare, en starthäst som är nedbräckt redan före start och vid besök på gården ett igengrott stall. Det finns högtryckstvätt och vi kan flyga till månen.

En isbelagd stallplan hos samma stortränare och underåriga helgarbetare som hade fullt schå att ta sig till stallet från hagarna med busiga unghästar. Noll tränaransvar. Undrar hur försäkringsbiten ser ut om det händer något. Jaså, bara det vanliga, det räcker inte..

Vad innehåller en tränarutbildning? Kan man med nykläckt licens verkligen managera 150 hästar direkt? Här ingår ju (i bästa/sämsta fall) 150 hästägare och 12-15 hästskötare. Det går, men säkert inte hur länge som helst. Ansvar som unga människor av naturliga skäl inte hunnit växa in i (avsaknad av arbetslivserfarenhet och tid.)

TRÄNARKURS FÖR BLIVANDE A-TRÄNARE

Proffstränarkurs är för de som vill satsa på en professionell tränarrörelse inom travsporten, en obligatorisk utbildning för proffstränarlicens.

A-tränarkurs är uppdelad i fyra delar:

Tränarkurs steg 1 ekonomi och företagande, för behörighet till nästa steg.

Tränarkurs steg 2, förberedande kurs på Svenskt Travsport, Hästsportens hus

Tränarkurs steg 3, två veckor på Wången, genomförd kan A-tränarlicens tas ut.

Tränarkurs steg 4, genomförs två år efter steg 2.

Huvudman för utbildningarna är Hästsportens Folkhögskola.

Proffstränarkurs ingår även i universitetsutbildning hippologprogram, Wången

WÅNGEN - foto Wångens hemsida

Wången tillsammans med Flyinge och Strömsholm är Hästnäringens Riksanläggningar med gemensamt uppdrag att förse hästnäringen med rätt kunskap och kompetens för branschens och näringens fortsatta utveckling.

Wången, utanför Östersund, hur i hela friden hamnade utbildningen där? Jodå, det finns ett svar, men bara en gissning. Dåvarande ledning hade sitt smultronställe i närheten och högt rang inom idrottsvärlden. Hingsstation Wången med sitt årliga och populära hingstutsläpp lades ner och så blev det Wången skola istället.

Många historier har under årens lopp berättats från tränarutbildningarna. Nuvarande stortränare tyckte det var mycket roligare på Casinot, smet ut för många gånger och fick gå om delar av utbildningen. En av Sveriges största hästägare/tränare idag, nekades ett ”antal” gånger att börja. Efter oslagbara resultat på travbanan blev motståndargänget i Silvergrisen tvungna att ge sig. En nutida ung travtränare var tydligen raka motsatsen, satt med vässad penna beredd varenda lektion. Hade ingen förståelse för slarv eller sen ankomst och var inte heller speciellt social med sina kurskamrater. Olikheterna hos de blivande proffsen formar även hästägarna i stallet. Det är inga konstigheter att en samling hockeyproffs föredrar en viss tränare, det ska ju vara lite kul att äga häst också. Åtminstone så länge man är överens och storsegrarna radar upp sig.

Bakgrund (bas och grund) är långt ifrån tillräcklig hos många tränaraspiranter idag. Kanske som på Polishögskolan, fulla hus med sänkta krav? Fakturera mera.

Foto: Einar Andersson - Frances Bulwark, Sören, Olle

För inte allt för länge sen stod drängar med kepsen i hand och bad tränaren om en rekommendation till hemmabanans travsällskap. Skillnaden är att då hade de i regel slavat x antal år hos tränaren med för många passhästar och fick leka både hovslagare och husveterinär, vilket givetvis gav ett visst kompetensfacit.

Under senare år har licenskrav lättats upp, somliga har knappt hunnit jobbat på mer än ett ställe innan de ska bli egna tränare. Inget fel med ambitioner, men det måste finnas lite allsidig kompetens också.

Minns en ung travtränare som skrev in sig i dåtida praktverket telefonkatalogen som en blivande Elitloppsvinnare. Nä, så blev det inte. Pojken med guldbyxorna. Osynliga framgångar med dyrköpta guldhästar och två fruar samtidigt blev för mycket. Inga vidare meriter, vad blir man istället? Chef på ett stort försäkringsbolag med för trång kostym och överflödiga kilon att bära på. Ja, jag kände honom som ung hästskötare med gigantiskt stora framtidsplaner och inte alltid ens snäll mot hästar som var oplacerade efter lopp.

 

Hovtramp/Lasse - Ilse och Magic Pearl

En annan extremt framgångsrik hästskötare hämtade ut sin licens för snabbt och tog sig vatten över huvudet. Främst när han berättade hur duktig han var och hur värdelösa kollegorna var. Turnerade som lärling runt hela Europa med en framgångsrik travhäst och jobbade under ett antal år åt de ”bästa” tränarna. Blev en av 90-talets hetaste travtränare, fyllde stallet i Avesta, där det fanns det mesta i träningsväg inklusive engagerad, kompetent personal. Jo, vi hade faktiskt en lovande unghäst i hans träning. På den tiden man trodde på finsk träning. Det gick över. De hästar som överlevde blev visserligen bra, men resten. Övertränad, startade med hjärtmuskelinflammation och gick inte att ”laga.” Man lär sig av andras misstag, men dyrt blev det.

Funderar att gå Wången? Då hoppas man att Skolinspektionens krav infriats.

Vanligt med nedsättande kommentarer på Wången under 2017. Otrygghet, kränkningar och bristande studiero. Så såg vardagen ut på Wångens travskola, enligt utredning som Skolinspektionen publicerat

Utredning om sexofredanden på Wången lades ned

Förundersökningen kring misstänkta sexofredanden på Wången lades ned. I det ena fallet bedömde åklagaren att det inte begåtts brott och i det andra fallet ”att det i vart fall inte kunde bevisas” sa åklagaren till P4 Jämtland. Två elever kom in på polisstationen i Östersund och berättade att de blivit kränkta både verbalt och fysiskt på skolan.

Utredning lades ned, såklart. Det fanns inga bevis. En gammaldags jargong på skolan (enligt artikeln) tjejer ska mocka och killar köra lopp, det låter ju jämlikt och trevligt, eller hur. Man får ju hoppas att skolans ledning rättat till missförhållandena, unga människor måste känna trygghet för att kunna leverera. Känner faktiskt en som går sista delen just nu, ska kontrollera läget i höst.

 

Ett förslag från statliga spelutredningen kan betyda att travskolan Wången kan gå miste om tiotals miljoner i ekonomiskt stöd. Hästnäringens Riksorganisation/HNS får årligen ca 50 mkr för olika projekt samt att driva riksanläggningarna inom hästsport, däribland Wången. Pengarna erhålls genom statlig överenskommelse från överskott av vinst som ATG/Aktiebolaget Trav och galopp gör på spel trav och galopp.

När spelmonopol slopades föreslog statliga spelutredningen att pengar till HNS och vidare till Wången, skulle betalas på frivillig basis. Hur radikala förändringar som skett när ATG fått avgöra summan finns förmodligen i Wångens årsredovisning, har inte hittat.

Sänkt spelskatt ger givetvis ATG mer vinst, men konkurrens på spelmarknaden och tvånget att betala bolagsskatt kan säkert minska bidrag till Wången, men å andra sidan, vad ska ATG:s kunder spela på om ingen startar några travhästar längre..

Trevlig tisdag!

Hovtramp/Ilse

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)