STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Den som söker finner!

2022-01-10

 

Kompetenta, självgående hästskötare i travsporten är bristvara. De gamla har tagit slut. Generationsskifte, biologiska klockan med barn och familj är svårt att underhålla utan gnissel. Varje år blir ett antal hästskötare skadade, utslitna, utbrända, sönderstressade, det finns många orsaker till att duktiga hästskötare slutar sitt jobb.

Tjejer stannat (generellt) längre kvar än grabbarna. Kanske är vårdandet starkare drift hos damer och grabbar är mer fokuserade på att bli förstemän, egen travtränare eller kusk (catchdrivers.) Alla varianter finns. Beydligt fler tjejer söker i alla fall till tränarutbildning på Wången än för några år sen. Tränarkurs 2021 - nio tjejer och två killar, måste vara rekord. Normalt 50/50. Samtidigt har ett antal (båda kön) lämnat in A-licens efter några års slit utan att få ekonomin att gå ihop.

Foto: Wången

Från vänster: Lina Tallberger (Bergsåker), Sandra Eriksson (Boden), Hanna Forslin (Hagmyren), Maria T Karlsson (Kalmar), Lisa Skogh (Solvalla), Jenny Wästerhed (Hagmyren), Emma E Johansson (Kalmar), Marcus Schön (Solvalla). Främre raden: Anna Rogell (Jägersro), Katariina Palomäki (Boden), Viktor Ideborn Flink (Eskilstuna).

Hästskötare då...hur många nya behövs det?

Svar: många!
Är unga sökande medvetna om vad hästskötarjobbet innebär?
Fullvuxna med kompetens är självklart mer eftertraktade.
Dugliga som inte vill bli tränare eller lånekusk är värda sin vikt i guld.
Självklart är det lika många olika arbetsförhållanden som tränare, beroende på var och hos vem man jobbar.

Gnället i kapellet handlar om lön, arbetstid och arbetstid.

När ATG kräks lopp middag och kväll är det inte lätt att vara tränare eller hästskötare. Betydligt lättare att vara ”bara kusk” vilket många catchdrivers upptäckt. Lunchtrav betyder att ”någon” som inte ens alltid finns måste sköta stalljobb hemma, när tränare och hästskötare åker på travtävling.

På riktigt. Hur bevakar hästskötarna rättigheter och skyldigheter?
Långt ifrån alla jobbar avtalsenligt, är med i Kommunal (facket) däremot borde alla vara med i A-kassan. Varför är de inte med i facket? För att avgift är på tok för hög! Vid problem (arbetslöshet, olyckstillbud, problem med arbetsgivare) är facket värt pengarna flera gånger om. Långt ifrån alla travtränare intresserar sig för sina anställda, inte ens när de skadats. Dagens sanning, som juridiskt ombud finns det några stycken i pärmarna. Däremot är intresset stort för hur hästskötarnas ansvarstyngda arbete med hästägarnas hästar fortlöper.

Foto: Hovtramp/Lasse

Med 254 hästar i stallarna räcker det nog inte ens med två proffs. Om hästskötarna har ca 9 hästar att ta hand om blir personalstyrkan 28-29 anställda, finns det verkligen så stora fikarum och duschutrymmen? Trösten är att de kanske inte varken hinner fika eller gå på toa.

Hur ser jobbet ut för hästskötare?
Om ingenting händer (fast det gör det ju) morgonfodras vid 6-tiden, sen är det dags för hage, med höpåse över axeln, det finns inte ens tid att gå ut med en häst i taget, det blir en i varje hand. Hästar som inte går i hage får nöja sig med skrittmaskin. Dags för skitskottning de Luxe. Förhoppningsvis finns fungerande ramp så man slipper ramla ner i skitcontainern eller tappa kärran på vägen, suck, alltför vanligt.

Foto: Hovtramp/Lasse

Dags för del två. Påfyllning av strö i boxar, hö och silage som hämtas och mäts upp, vattenpåfyllning i extrahinkar i boxar. Hinner man ta en fika och gå på toa? Fortkörning, motionsturer, inkörning, starthästar, veterinärbesök. Allt ska hinnas med. Veckans starthästar måste få lite extra pyssel och kanske en extreme make over. Lerig årstid blir benen oftare duschade än hela hästen. Extra får de som förtjänat det. Betalar inte alla hästägare lika? Får hästar som inte levererar i loppen samma uppmärksamhet? Hmpff.


Foto: Hovtramp/Ilse - matvrak

Solarium, massage, laser, nya skor, packa selpåsar, kvällsfodra, så blev klockan sju på kvällen. Orkar man mata tvättmaskinen med ett lerigt täcke, sopa gången, smörja använda benskydd, kratta! För helvete, tränaren vill ha krattat utanför min dörr, ingår det verkligen? Nä, på med kameran, stäng dörrarna ordentligt och go’natt! Eller… kratta, kom ihåg att hästhälsa börjar med hygien. Plastsilage, balsnören och skräp bor i soporna, stallet är en arbetsplats.


Exempel på en travdag med lång resa och tre starthästar.

Nä, det kommer ingen avbytare i hemmastallet. Suck, morgonfodring 05.00, ut i hagarna innan det är ljust med de sex hästarna som inte ska starta. Snabbskottning boxar, in med hö, strö, fyll på hinkvatten. Här finns inget utrymme för varken vila eller Volvo, vovve och villa. Nä, inte ens familj och ungar, dagis öppnar 7.00 och de ska väl kanske hämtas också. Någon vänlig själ (tvingas) ta in hästarna mot kvällen, så värst mycket ryktning eller omspikning av tappskor blir det nog inte.

Lunch? Hinner inte, transportören väntar, fintäcken på, ben bandagerade (12 ben) omspikade dojor, klippta på huvud, pärlglans i svans och man, nysmorda prylar i selpåsar. Äntligen, chauffören sitter i hytten, pratar i mobil och äter macka, jaha får väl lasta hästar och tävlingsvagnar (tungt) själv då. Hungrig. Trött. Kissnödig.

Foto: Hovtramp/Lasse - hästskötaren värmer...

Trettio mil, ingenting egentligen i travsammanhang. ATG och Travsporten bestämmer. Fast det är trettio mil hem också. Starthäst i sista loppet, suck. Tre hästar ska värmas, en lånekusk har ”tid” att göra sitt jobb, två värmningar blir hästskötarens eller tränarens problem. Tränaren? Han åkte med en hästägare, sitter på stallfiket och äter lagad mat. Jaja.

Tre olika lånekuskar blev det med ungdomslopp, amatörlopp och ett V75-försök, tre hästar, tre resultat. Vems ”fel” är det om hästarna inte presterar? För helskotta, inga omstarter nu och absolut inga dopingprov, det finns inte tid till! Hur går det då? Jävla gäststall att stå i också, den arkitekten skulle man vilja ta ett snack med.

Usch, skramligt, trångt, duschspiltor mitt i stallet, ånga och fukt tät som Lutzendimman. Knappast optimalt för starthästar och definitivt inte möjligt att kyla benen efter lopp. Det får bli kylkuddar. Vad kostar en gästbox? 350-600 spänn. Kan man sela i transporten eller utomhus för att slippa stress och oljud? Svar nej.

Tre värmningar, tre hästar = sex på och avselningar, checkrem på och av och tömmar tas emot efter loppen vid travbanan. Långt ifrån alla lånekuskar lämnar hästen i stallet. Innan hemresa ska hästar, vagnar och prylar duschas och plockas ihop. Vagnar skruvas isär och torkas torra. Hur gick det med lunch och middag? Inte så bra, men på vissa travbanor får hästskötarna hämta macka, dricka eller kaffe, överlevnadskit...

Nä, obekväm arbetstid, reseersättning, utselningspeng är det långt ifrån alla hästskötare som får i lönekuvertet. En proffstränare ”glömde” till och med att betala in skatt hela året för hästskötaren, kom som restskatt året efter, fast då hade han redan slutat...Travtränare idag, hoppas han inte gör likadant med sin personal.


Foto: Hovtramp/Ilse

Vissa tränare vill helst ha finsk personal, finnar är tydligen pålitligare, uthålligare än svenskar. Jo, nog verkar det vara viss skillnad. Vad är en bal på slottet mot 12 passhästar och dygnetruntjobb. En extränare (finne) ”slutade” hastigt men ville under sin glansperiod ha enbart finsk personal, fast av andra orsaker enligt tidigare anställd.
Tränaren skrev tydligen kontrakt med personalen, typ tystnadsplikt.

Hästskötare kan inte klonas. Synd. Men, visst fanns det undantag bland hästskötarna även förr. Med en enda elithäst att ta hand om, ändå glömde hon huvudlaget inför en STOR tävling, långt hemifrån. Minns det som igår. Hade väl annat för sig på travresorna, hästen radade upp storsegrar. Nä, livet är inte alltid rättvist.

Travsporten är som en enda stor bubbla.

Många hästskötare lever ”häst.” Travresor blir belöningen, om det går bra i loppen förstås. Umgänget med jämnåriga finns på travbanan, de flesta hinner knappt äta och sova innan det är dags att börja om igen. Att hitta nån att ”leva ihop med” utanför travbubblan är en utopi, enklast är att hitta någon som redan fattar vad det handlar om. Hästar är inget jobb, det är ett sätt att leva.

Som hästägare, välj rätt tränare så blir det rätt hästskötare.

Hästskötaren är hästens viktigaste person. Det inte hästägarna tänker på är att tränaren har minst 13 yrkesroller samtidigt. Prio 1 - hitta rätt hästskötare, men också rätt hästskötare till varje häst.

Tränaren är företagsledare, personalchef, utbildare, handledare och måste kunna handskas med problem som uppstår. Kontakt med hästägare är tidskrävande diplomati på hög nivå. Här ska lirkas, tänjas, övertalas och smöras. Som presschef måste relation med press&media vårdas, stor del av marknadsföringen. Husveterinär är tränaren automatiskt, förväntas känna alla hästar som tagits emot i träning. Hupp!

Mindre skavanker kan man inte att anlita veterinär till,

tränaren måste ha egen kompetens och erfarenhet. Ekonomichef och inköpschef är varenda tränare, alla inköp granskas innan revisorn tar över. Hästskötare som inte är rädd om utrustningen måste uppfostras. Foder, vagnar, allt måste planeras, finnas och skötas om, tränaren är även materialförvaltare. Äntligen kväll. Nä, nån sekreterare finns sällan, allt som hänt under dagen bokförs på rätt ställe, suck.

I travsport är det stor omsättning av personal hos vissa tränare, orsaker finns säkert. Hästskötare efterfrågas jämt. Självgående personal spar tid och problem, speciellt för tränaren. Just nu är det Per Lennartsson, Lars I Nilsson, Eric Martinsson, Conrad Lugauer och gratiskusken Jonas Gylling som söker stallfolk.

Vet exakt vilken tränare jag skulle valt att jobba åt om jag var ung igen, under förutsättning att ingen favvo-personal, sambo eller tränarfru snodde mina passhästar när man jobbat arslet av sig för att de skulle vinna lopp. Nä, allt är inte lika gulligt som på Trav-tv, långt ifrån.

Foto: Hovtramp/Lasse

Många reportage har det blivit under åren, besök bjuden och objuden, tittat på fortkörning eller stallar. Det räcker oftast med ett kort besök för att bilda sig en uppfattning om den där berömda filosofin som tränarna skryter med finns på plats. Som i alla yrken finns det några som slunkit igenom utbildningen utan att ha granskats i sömmarna.

Bristvara i storstallar är framför allt stressfri miljö, social kompetens och handledning av personal. På vissa håll fanns inte ens tillräcklig anatomikunskap hos tränaren för att åtgärda problem innan det uppstod problem. Fast med rätt hästägare som hade råd att pröjsa gick det ju bra ändå. Åtminstone ett tag.

Foto: Hovtramp/Lasse 

Välkommen till travsportens underbara värld, där du aldrig blir fullärd, får många blåmärken, ryggdunkas och hyllas när du lyckas ta dig till vinnarcirkeln.

Hovtramp/Ilse

    

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)