STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

En lyckad skatteflykt, ur hästsynpunkt...

2021-12-29

 

 

Foto: Kanal75/francetrotters - Mickey Viking

Vem lyckades prångla sig in i den franska stamboken?

Nä, det går inte! Dessutom med en ickefransk travhäst? Min erfarenhet är att fransmän är fyrkantigare än en sockerbit och har suttit vakt på sin stambok ända sen eldkvarn brann. Så hur gick det här till?

Pouvoirs doux comment est-ce arrivé?

Haha, je suis Ulf Berner

Foto: EAP/Einar Andersson - Ulf Berner med fru

Berner var en rolig prick i dåtida travsport, orädd och myntade flera uttryck som man inte glömmer

Livet är roligare när man har pengar! 

- Jag kommer i alla fall inte att dö nyfiken...

Redan på 1950-talet jobbade Berner faktiskt på Åbytravet, han var den som ringde i upploppsklockan. Efter det var han fast i travsport, spel och travhästar.

Minns honom ganska väl från Solvalla under 1970 och 1980-talet. Proppmätt företagare, storhästägare och välkänd storspelare. Idag kanske mer känd genom Tom Alandhs dokumentärfilmer – En rufflares väg, - En rufflares väg tur och retur och - Vad hände med rufflaren?

Med miljoner kronor i skatteskulder och miljonhästar i stallarna. Med sin hingst Mickey Viking reste han till Frankrike på 1980-talet och lämnade honom i träning hos Jean Lou Peupion, gift med svenska Anki.

Under 1970-talet jobbade Berner upp en fabrik som tillverkade träfanér, i Småland. Han jobbade sig faktiskt upp från fabriksgolvet till VD-stolen och köpte sen företaget. Hästägare hade han varit tidigare, men bara till mediokra hästar. Nu fanns det pengar till de stora stjärnorna!

Lånat foto av Ulf Berner

Under en semesterresa till Florida i mitten på 70-talet köpte han flera dyrbara kanoner och lät företaget stå för kostnaderna. Då vaknade Skatteverket. Varför betalade företaget Berners privata jetsetliv och en massa travhästar? Här började granskningen med lupp.

Tror det var 1979 som Berner flyttade tillbaks till Sverige, tog tillbaks VD-stolen på företaget och startade samtidigt ett stuteri i Sala. Eget stambord på Solvalla travbana imponerade på de flesta och Berner var ett välkänt namn på travbanan. I hans ägo fanns travhästar som U.S.Thor Viking.

1983 var träfanérföretaget drivet i botten och konkurs oundviklig. Åklagaren plockade in Berner som ansåg sig vara utfattig och arbetslös. Med miljoner kronor i skatteskulder och indraget pass lyckades han ändå fly ifrån det sjunkande skeppet. Frankrike hade inget emot hästar som U.S Thor Viking och Mickey Viking. Peupion tränade Mickey Viking i nästan två år och hästen vann flera större lopp, tex Prix de Washington på Enghien

Historien som sedan utspelade sig efteråt är i det närmaste otrolig, rufflaren Berner har i princip räddat hela den franska trav-aveln!

Foto: Hovtramp/Lasse - Bold Eagle

Hade inte Mickey Viking prånglats in i franska stamboken hade varken Ready Cash eller Bold Eagle funnits. Det som hände var att Peupion köpte Mickey Viking av Berner, som var tvungen att få loss pengar som inte Kronofogden kom åt. Nästan en miljon kronor var dåtida köpesumma. Tränare Peupion hade sett Stig H Johansson vinna några lopp med hingsten och hade även följt Mickey Vikings mamma, Misty Sister och pappan Bonefish på plats i USA (som skötare till Une de Mai.)

Senare såldes Mickey Viking till ett franskt stadsstuteri som avelshingst, och i den länge stängda, franska stamboken fanns snart Mickey Viking. Efter att Peupion nekats betäcka egna ston med hingsten. Det gick inte. Att sälja till ett stadsstuteriet var enda möjlighet för att få betäcka med Mickey Viking. Första amerikanska hingst i fransk trav-avel. Av misstag.

En av Mickey Vikings delägare var ett känt namn i fransk travsport, stamboken var inte öppen och stuteriet gjorde tydligen lite som de tyckte själva. Hingsten betäckte dessvärre bara under ett enda år, han avlivades efter att ha fått diagnosen hjärntumör. Men hans blodslinjer lever verkligen vidare. Flera avkommor är avelshingstar. Mickey är farfar till Jag de Belloeuet (39 mkr) och Ready Cash (dubbel P d Á-seger och 39mkr intravat.) Även stamfader åt Bold Eagle (med dubbla P d Á-segrar.)

Vad hände med rufflaren? 
Tom Alandh återvände till Ulf Berner 2004 som då var handikappad och levde enligt egen utsago utblottad. Annat var det på 1970-talet och i början av 1980-talet när Berner levde internationellt jetset-liv med privatflyg och hade många kända travhästar. Berner drabbades av hjärnblödning 1991 i Italien men återvände efter en sväng till Spanien sedan hem till Sverige. Trots skatteskulder på över tio miljoner kronor fick han både vård och pension. Vi är snälla i Sverige.

Ulf Berner avled 2010, skulle då fylla 71 år. Tom Alandh sa – det har varit existensiellt intressant att ha fått följa Berner, från att ha haft allting fram till till ingenting och i slutänden hamna på ett ålderdomshem i Mölndal som sjukling.

Hur det har gått med franska stamboken? Fransoserna kanske ändrar sig när de ser alla framgångar som Mickey Viking är skuld till…

Jag har visserligen bara bott ett år i Paris, men kan nästan säkert säga att fransmännen inte kommer att släppa en enda amerikansk hingst över tröskeln igen, den som redan gett upphov till den nya franska stammen kan de dessvärre inte göra så mycket åt. Eller?

C´est La Vie.

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)