STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Ett jäkla slit för lite havre!

2023-03-07

 

Hovtramp/Ilse - matvrak

År 2021 fanns det 15.832 travhästar (kall och varmblod) 7.776 tränades av A-tränare och 8056 av ”övriga” (B-tränare, hobbyamatörer, montéryttare, lärlingar. Hm, ungefär 5000 hästar mindre än 2001.

2012 fanns 409 A-tränare (proffs) och 4.449 B-tränare (inkluderar 657 montéryttare). 2021 hade 372 A-tränare knegat vidare, 3.206 B-tränare och 208 montéryttare hade "klarat fystest" och behållt licensen.

På den gamla goda tiden hade en hästägare tio hästar, idag har tio hästägare en häst, tillsammans. Många kämpar med sin proffslicens med näsan precis över vattenytan, små och mellantränare delar på smulor efter stortränarna, eller slåss om hästar fabrikstränarna kört sönder. Det mesta av ansvar vilar på hästskötarna, som inte sällan gör tränarens jobb. Välj hästskötare med omsorg, halva vinsten.

Proffstränarna har svårt att hitta personal, många yngre vill gå genvägar, grabbar vill ofta ”bara köra” och slippa skitgörat så mycket som möjligt. Svårlösta problem, bortsett från ett gänget tjejer och kvinnor utan kuskambitioner. Pålitligast personal? finskor, av ett helt annat virke.

Travsporten står inför ett rejält generationsskifte, ärrade tränare slutar. Hästar slås ut betydligt fortare, långt ifrån alla får chansen med den nya generationen tränare och hästskötare. Anatomi och träningsfysiologi verkar vara klart underskattat. En häst som vunnit Svampen året innan ska inte behöva halta ut till lopp på Solvalla och bräcka ner för 20.000 i månaden hos en stortränare. Skämsigt. Ja, jag var där, finns till och med bilder på både häst och ben, före och efter. 

 

Hovtramp/Lasse -tränarna blir yngre varje år...

Tio nya travtränare kläcktes på Wången 2022 och en ny kull är på gång inför 2023. Finns det hästar så det räcker? 

 ST/Svensk Travsport är ingen ”myndighet” även om de nyttjar sina avdelningar på liknande sätt och har en skarp armada under Silvergrisens tak. Uppdateringar från verkligheten görs med ”enkäter” som aktiva förväntas svara på. Enkäter? Borde inte kompetens redan finnas i huset?

I årsredovisning roar man sig med väsentlighetsanalyser men glömmer bort att aktiva som pröjsar deras lön behöver lite mer än en blankett – när det där händer som inte får hända. Om det inte ingår i hållbarhetsstrategi borde det nog backas ett par steg.

Så värst ”medlemsstyrt” verkar inte ST AB vara, en ideell förening där ST är moderbolag i koncern där TR Media AB, Hästsportens Administrativa Center HAC gömmer sig. Enbart i Hästsportens Hus finns ca 120 personer, som från början var tre personer (STC på Kungsgatan) då lyckades damerna knåpa ihop stamböckerna också. Eivor Woods var en av tre och jobbade även i Silvergrisen många år.

Hovtramp/Lasse

Vart tar proffstränarna vägen?

En del tar ut pension, andra fortsätter som B-tränare. Någon får tränarlicens indragen, saknar F-skattsedel och har miljonskulder till Skatteverk och Kronofogden. Vad lär man sig på tränarutbildningen, förutom marknadsföring och mediaträning?

Ett ytterligare proffs fick licens indragen nyligen för dopingmisstanke. Det finns alla sorters tränare i trav och galoppsporten, inget nytt under solen.

När travtränare slutar ”över en natt” är det lätt att tänka att ST dragit undan röda mattan, kanske blev det avsked på grått papper? Finns ett par avhoppade A-tränare som förmodligen fått hjälp att hoppa? Man kan inte driva fjorton bolag parallellt med proffsträning och momsa i alla bolagen.  Köpa nya hästar som vi andra köpte mjölk, och sno klasshästar från mindre tränare ”genom att ge dem "an offer they couln´t refuse” ungefär som Don Corleone i Gudfadern ni vet. Dessutom är det inte ens tillåtet för A-tränare att jobba med för många procent på sidoverksamheter. Det får bara Svensk Travsport göra, för aktivas räkning, inklusive deras TDS/Travtränarnas debiteringssystem, som mest liknar ett factoringbolag. 

Den som ”ärvde” häst  av demon-tränaren som hoppade av över en natt, har nog kliat sig i huvudet mer än en gång. Hur vanligt är det att häst sätter vinterpäls på sommaren och är naken som en säl på vintern? Det fanns säkert fler orsaker till den tränarens snabba sorti ut från travsporten. Men det får vi aldrig veta.

Det är en viss skillnad på att köra ut bröd eller dela ut tidningar tidig morgon för att ha råd att dra runt tränarverksamheten, vilket inte uppgår till 20% av travtränarens tid. Att äga en mängd bolag som sidoverksamhet kan man göra som fristående entreprenör, inte som A-tränare. Det här har Svensk Travsport riktigt dålig koll på, finns ett par A-tränare som borde granskats närmare, om nu reglementet ska följas. Men stalltips hjälpte visst, för en med minst tio bolag håller på att packa. Så jäkla trött på värdelösa värdegrunder och floskler på hemsidor, oavsett om det är VD-babbel eller bara ett nytt kryss i almanackan.

Proffstränare som är till åren och valt att sluta, tveksamt om den kompetensen finns hos de nya?

Krister Söderholm slutade som proffs 2022 (70 år) efter 2000 segrar, lämnade Umåkers travbana, flyttade ”hem” till Piteå. Minns honom väl från Solvalla. Vägen till tränarlicens gick tidigare genom hårt arbete och nådig nick hos arbetsgivare som Sören Nordin, Sigge Reüter och Gustaf Hallén. Krister Söderholm tog tillsammans med Lena Fox 22 raka segrar (70-tal) svenskt rekord som Ina Scot knäckte med 31 segrar i följd. Totalt blev det 44 segrar för Lena Fox/Krister Söderholm. Njut av pensionen!

Efter ”bara” sju år som professionell travtränare har Rickard Svanstedt avvecklat sin rörelse 2022. Rickard blev A-tränare 2015. Mellan 2018-2020 tjänade stallets hästar mellan 1,9 - 2,5 mkr per år Baron Gift blev affischnamn som flitig deltagare inom V75.

Bosse Falsig (52) slutade 2022 efter 20 år som proffs. Som för de flesta med mindre verksamhet massor av hårt jobb och svårt att bli lönsam. Travtränaryrket bygger på kundunderlag, har man inte munläder och en riktig reklamhäst blir det dåligt med mat på bordet.

Finns många småtränare som är f-n så mycket mer kompetenta än kollegorna med hundratals hästar i stallet. Fylla boxarna (in och ut) handlar mer om att sälja sig själv, entrepenörskap på hög nivå och oftast finns inte så värst mycket ”hästmänniska” under profileringen...

Admir Zukanovic slutade nyligen efter tio år som privattränare Denco HB. ”Adde” headhuntades” av Stall Tillys Hans-Gunnar Tillander och fortsatte till Stefan Hultman på Menhammar/Yttersta innan han senare övertog ansvaret för Stall Dencos hästar.


Ett åldersstiget klassfoto med tyngd!

Klass 9B, Vifolkaskolan, Mantorp 1975. Nr 7 från vä Roger Pettersson, nr 8 Mona Andersson och nr 9 Jonny Stjernström. Längst till vänster sitter Johan Lejon, nr 6 från vänster i blå T-shirt är Jimmy Takter. I parallellklass gick Per K Eriksson.

 

EAP/Einar Andersson foto

Solvalla söndag 18 augusti 1974. Rodetto och Hans-Owe Sundberg har nyss vunnit första V65-loppet. Övriga är Gert Lindberg och Ingemund Bengtsson. I över 50 år var Hans-Owe ”Lill-Gungan”  verksam i travsport. Stor-Gungan var brorsan, tidigare tränaren Per Sundberg. Hans-Owe slutade på topp – Vissa kollegor går som ostbågar, så vill inte jag sluta!

 

Hovtramp/Lasse - Fredde LInder

Fredrik Linder (son till Björn ”Skräcken” Linder) har gjort omstart ett par gånger. Slutade hastigt som proffstränare 2022, med flaggan i topp, Hästarna placerades hos andra tränare och Fredde och sambon Magdalena försvann från stallet och Dala-travet i princip över en natt. Lycka Till!

Travtränare är inte ”bara” ett yrke, mer en livsstil, ett sätt att leva med hästar i med och motgång. Ett fåtal stortränare har med välfyllda stall och storsatsande hästägare sluppit ligga sömnlösa om nätterna, men knappt någon enda i branschen slipper helt undan!

Den man sist kunde gissa på av alla framgångsrika travtränare tog hastig time-out efter psykisk ohälsa, behöll kusklicens och jobbar numera ihop med sonen Johan Untersteiner. Det kostar att ligga på topp.

 

Hovtramp/Lasse

Betydligt lättsammare liv ? har säkert lånekuskarna, åtminstone de som inte samtidigt tränar häst. Vissa lånekuskar har otroligt många ”kunder” och kör i nästan vartenda lopp, varje dag. Självklart ingår att läsa program, titta i lopparkivet, ta reda på var de ska köra lopp och packa väskan med pisk, hjälm och dress. Oj, vad trötta de måste bli. 

Framgång föder framgång, men lite kundservice är aldrig fel! Ryktet sållar agnarna från vetet, motsats till ödmjuk med självinsikt kan lätt bli proppmätt och arrogant, med stora framgångar. Straffar sig i längden. Hästfolk tål otroligt mycket, men inte att nån lånekusk kallar starthästen för ”skithäst” eller behandlar dem som tränare respektlöst.

Många amatörer och hästägare "gifter sig med hästen" oavsett resultat. Tror jag tillhör dem. Vore betydligt lättare om man kunde välja och vraka häst, utan att titta på priset! Ibland gör man allt rätt men får i alla fall inget resultat Så är det bara, trav är trav! 

Hovtramp/Ilse 

 

 

 

Antal kommentarer: 1

2023-03-27 12:57:06 - Zazza, zazza@carlen.se

Varför kan jag inte bara gilla dina jättebra inlägg. Måste man vara inloggad eller så??

Du är iallafall bara bäst på att beskriva travets ALLA sidor
Verkligen älskar att läsa din blogg.
zazza(heart)(heart)(heart)(flower)(inlove)
Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)