STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Vad kostar en Derby-kavaj?

2021-09-06

 

Nu är det kört!

Vi vet vem som inte vann Svenskt Trav-Derby. Bara ett år till nästa gång.

Vad kostar det att vara med? Kostar det pengar? Ja. Svenskregistrerade 4-åringar betalar insats, men inte alla hästar går vidare efter kval. Sugen på att vara med nästa år? Insats: 636:- + 1272:- + 1272:- 1272:- Tillkommer gör såklart startavgift för de lyckliga (hästägare) som kvalificerat sig: 6.360:- hingstar/valacker, ston 3.180:- . Ett fall för Jämno? Tjejer får även mindre betalt i loppet, såvida de inte väljer att möta hingstar och valacker…

 

Sto-Derbyt eller Derbystoets vinnare 2021, hämtade vinsten åt Stall Zet med hjälp av Örjan Kihlström och Honey Mearas, ägare SRF Stable. Tror inte den ägaren heller behöver så värst mycket påfyllning i bankfacket, men tycker säkert det är kul med strålkastarljus. Ingen synlig mjölksyra på varken häst eller kusk. Tränaren, han var lika förvånad som vanligt över hur bra hästar som bor i stallet.

Derby-killarnas prischeck är 2 mkr. I jämlikhetens namn? Calgary Games, Timo Nurmos egen häst vann enkelt på nytt banrekord, med hjälp av Jorma Kontio. Sjunde start och sjunde vinst, snygg matchning. Med snabba pengar på kontot blir 4-åringen plötsligt fullvuxen och möter nu yppersta eliten, kanske inte så kul. Fast han kan ju alltid bli avelshingst om han inte räcker i kommande lopp. Med Readly Express som pappa (mamma är inte så viktig…) och Menhammargänget i vinnarcirkeln finns säkert redan en backup, plan B. 

 

Hovtramp foto

Den här dagen försvinner? snart i V75-flödet lika fort som den kom... En stor dag i mångas liv, som tyvärr går lika fort över. Ja, det var faktiskt lite mer elegant och långlivat med Derbyhelg förr, om ni frågar mig. Hästar kom för att stanna länge på travbanorna, vann många fler lopp efter Derbyt och vars namn man minns, av lika många olika anledningar.

Foto: Lasse/Hovtramp - Ina Scot oförglömlig Derbyvinnare

Några utvalda Derbyresor, preskriberat för länge sen...

Positivt och negativt på samma gång, kan det vara möjligt?

Det beror helt på hur man ser på saken! Resor till Derbyt (där hästen deltar once in a lifetime) startade tidig fredag morgon innan tuppen var vaken, med hästbuss. Derbyt kördes söndag, precis som idag. Fredag, lördag, söndag kördes travlopp, hästfolk träffades och umgicks på stallbacken, i gäststallen och kanske då speciellt ? när hästarna nattats.

Foto: Hovtramp/Ilse

Kvällen innan Derbyt åkte konfirmationskostymer och blusar fram ur reslådans packning. Varenda Hästskötare såg fram emot långresa, helst till storlopp som en Derby-resa. Semester med en enda häst att ta hand om istället för 8-10 stycken. Att sova på hotell och äta hotellfrukost kändes som vinst, fast det berodde förstås helt på vad tränaren kunde övertala hästägaren att bidra med. Oftast blev det inte en enda krona, så då blev det att tjata in sig hos bekantas bekanta nära Jägersro, alternativt dela hotellrum staplade på varandra. Har faktiskt sovit i tältsäng utanför box på Jägersro, men det berodde på andra orsaker. Den storyn spar vi.

Stockholm Malmö/Jägersro var en jättelång resa med hästbuss, långt innan utlandsstarter blev vanliga. Minns speciellt en Derbyhelg, en speciell starthäst portförbjuden hos Jordmarks transporter. En bråkig hingst som rev ner mellanväggar och var bredåkare. Även släpet efter bilen gungade mellan Stockholm och Malmö. Hingsten startade under Derbyhelgen i KG Bertmarks lopp (Amatörernas Elitlopp) och var laddad till tänderna. Det var inte precis nån kö hemma på Solvalla för att få köra den här "levnadsglada" 10-åriga hingsten med dåligt rykte efter en allvarlig incident i en värmning.

Jägersros hovslagare (kusken) var inte precis rädd av sig, tog sig runt och fick prispengar, hingsten skulle naturligtvis lämnats kvar när kusken bjöd på bråkstaken efter loppet. Men, man gifter sig även med bråkstakar, så han åkte med hem igen. Suck. Hingsten hamnade så småningom hos en duktig amatör utanför Gävle. Han ringde dessvärre redan efter en vecka och ville lämna tillbaks hingsten, men han behöll gärna den franska vädurskaninen. Suck två.


Har gjort Jägersroresan ett antal gånger, i hästbuss, med släp och även en lyxresa med natt-tåg, med fokus på Derby-balen, lördagskväll före Derbyt. Vilken festlig tillställning! Så högtidligt på Kramers Hotell med fasande klänningar, frack och finklädda tränare med rätt fruar. Inga kvinnliga tränare men desto fler hästskötare och stand-In. Avprickning på gästlista i dörren och välkomstdrink. Ett skålande som kunde få förödande konsekvenser för den som skulle köra lopp nästa dag. Inte lätt att tacka nej när alla under hela kvällen vill skåla, dricka vin till maten, beställa avec till kaffet och ta nån grogg i baren efteråt. Hade varit betydligt bättre ur alkoholsynpunkt med Derby-bal under söndagskvällen, men då hade väl inga aktiva deltagit förstås. Ett Derby tar ju max två minuter att avverka, sen kommer nya lopp att sätta tänderna i, oftast redan dagen efter för de aktiva med många hästar i stallet.

 

Hovtramp foto

En av dessa fantastiska kvällar på Kramers Derbybal gick ordentliga kuskar och la sig i tid. Eller kanske var det frun, stall-stand in eller hästskötaren som bäddade ner dem, har ingen aning. Kvar i ett angränsande rum till bal-salen som tömdes vid midnatt satt gubbgänget. De träffades och spelade poker, groggade och viftade med hundralappar. I Stockholm satt de på Anglais Hotell, Stureplan, i en hyrd svit. Pokerspelande hästägare som ville umgås med sin tränare, och mer eller mindre krävde ett litet deltagande även runt pokerbordet.

De som hade frun i ett stadigt grepp (eller tvärtom) avstod givetvis och tackade för en trevlig middag innan de snällt gick och lade sig. Förhoppningsvis är denna typ av tjatande hästägare utdöda, de flesta var ju gamla redan på 80-talet. Skönt. Jodå, minns dem vid namn och hade faktiskt ett par av dem i mitt eget stall, men det är en helt annan historia som kunde slutat riktigt illa. Den spar vi. Tränare och kuskar som deltar i större lopp idag, har oftast stallet fullt med fantastiska hästar, älskas av media och har ett helt annat renlenadskrav hängande över sig för att kunna få sin beskärda del av uppmärksamhet. Man tröttnar lätt på att se samma nunor i varenda trav-Tv-sändning, lika trist som att höra lånekuskar uttala sig om hästarnas kommande lopp och uppladdning!? 

 

Travpress och media formligen slickar sig om mun så fort nån travmänniska råkat illa ut eller misslyckats. Feta rubriker och alla vill veta vem, inte vad som hänt. Tur att de inte var med vid en av dessa kvällar, före Derbyt. Klockan tickade långt över midnatt och en stackars kusk hängde kvar vid pokerbordet utan att någon av gubbarna förstod allvaret. Ryggen var krökt, huvudet hängde som på en trött häst. Tror inte han var medveten ens om vilka kort han la upp på pokerbordet. En stor stark travdam och jag själv, bland de sista som dröjde oss kvar i rummet intill pokergänget, som fortfarande skrålade, skrek och skålade.

Arkivbild från historiska arkivet - Lorry som vann Derbyt 1933

Nä, de hade inte en tanke på att gå och lägga sig. Baren var stängd och servitören trampade oroligt runt bordet och ville gå hem. Som nykter deltagare med frivillig morgonfodring sex noll noll nästa morgon fanns ett visst ansvar för att ”somliga” inte skulle missa det viktigaste loppet det året. Vid tvåtiden kroknade äntligen Derbykusken en smula, men inte pokergubbarna. Då reste sig min stora, starka travkollega från stolen. Nä, nu var det dags att lägga kusken, som började hänga rejält i käken. Ja, hon var nog förtjust i den motsträviga kusken som inte ville gå i säng.

Pokergubbarna fick en rejäl åthutning, sen bars (släpades) kusken mer eller mindre ut ur lokalen av två rejäla armar. Kände att jag bar på den betydligt mindre lasten på väg mot hissen. Hotellnyckeln fiskades upp ur bröstfickan på kavajen och återfanns mellan tänderna på travdamen, vars klänning nu fått lite våta fläckar under armarna. In med kollit (kusken) i rätt hotellrum, av med skor, på med täcke, tyst och sov! Lite motspänstig och oredig, men gav sig ganska snabbt och somnade på studs.

 

Hur många timmar sömn behövs för att blåsa ballong utan anmärkning? Matte är inte min starka sida men 0,1 gram alkohol per kg kroppsvikt och ca en timme. Jaha, 2 timmar om du väger 60 kg, för att bli av med ETT enda standardglas alkohol. Men om man väger 90 kg då? och har druckit minst sex groggar? Say no more.

Vet inte hur det gick resten av natten, klockan visade på nästan tre vid läggdags för oss och efter extremtidig medhavd frukost i påse och taxi till travbanan glömde jag faktiskt bort nattens armhävningar. Mitt på dan värmdes hästar upp inför loppen och travfesten var igång. När det var dags för nattens kusk att äntra banan med derbydeltagaren syntes ingenting ovanligt, men frågan kvarstår, hur i hela friden klarade han alkoholmätaren? Fuskade någon på inskrivningen, skickade han nån annan att blåsa ballong, vad hände? Kusken var långt ifrån favorit i loppet, värmningen avlöpte lugnt och pressen var fullt upptagen med att intervjua Derby-favoriterna.

Hovtramp foto - publik

När Derby-loppet för hingstar och valacker äntligen skulle gå av stapeln stod vi där uppradade på publikplats, ett helt gäng travdamer, man kände verkligen historiens vingslag på ett helt annat sätt än idag. Spänningen när hästarna defilerade förbi under presentationen var övermäktig. Hästskötare sprang nervöst fram och tillbaks på stallbacken med grimskaft i händerna. Långt innan de hållt i en mobil. Ett riktigt spännande Derbylopp, och nej, favoriten vann inte! Inte ens andrahandaren vann. Det gjorde kusken vi tvingat i säng, dessutom ganska lätt till nästan 20 ggr pengarna. Oförglömligt.

Det enda jag ångrar? att jag inte spelade. 

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)