STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Talang intravenöst

2022-09-15

Vad är egentligen talang?

Är det en som redan nått mål, är etablerad och kan leva på sitt yrkesval? Talang med hjälp av travsportens sponsring borde väl vara något helt annat? Någon som lever för sitt yrkesval, kämpar men kanske inte har talets gåva, vägrar slicka röv och går inte över lik eller hänger på Café Opera för att ragga hästägare.

Riktiga talanger vet inte ens hur man gör när man rövslickar, de är mer häst än människa. Nykläckta proffs var övertygade om att det räcker med att var just duktig! Nä, utan aggressiv marknadsföring inga kunder. Vissa fabrikstränare lever enbart av marknadsföring, har säkert glömt hur man mokkar en box och drar motvilligt på sig overallen som verkar ha krympt. Tomma floskler på hemsidan lever inte på långa vägar upp till den uppmärksamhet vissa får av press&media. Hästhållningen i stallet avslöjas ibland genom att man följer med nån hästskötare på jobbet. Bara av nyfikenhet. Ibland blir man glad men ibland har chefen noll koll och man får svart på vitt. För 15000 i månaden, om det inte händer något särskilt.. 

ATG-Talang:

Under ett år får sju deltagare stöd och kunskap. I satsning ingår mentorskap, individuellt ekonomiskt stöd (wops!) samt tre obligatoriska träffar. VEM KAN SÖKA? Kuskar, montéryttare, jockeys, tränare. Ålder 25 – 35 år, självständig, egen rörelse, inte anställd, på så pass hög nivå, att du platsar i de högsta divisionerna. Utvecklingsbarhet, inställning och personlig profil väger tungt.

Experter på olika områden är med och ger kunskap, inspiration och stöd inom hästvälfärd, att forma ett framgångsrikt team, arbetsmiljö, ledarskap, sponsring och samarbeten, etik och moral, kommunikation, sociala medier, medieträning, fysträning, kostlära och idrottspsykologi.

Så hur tänkte JURYN för ATG-Talang nu?

Hej Ilse,

Tack för din fråga.

Vi har tillsammans med ST och SG identifierat att de som i första hand behöver stöd är de som har etablerat sig och har en verksamhet. Vi vill hjälpa dem att få en hållbar verksamhet på lång sikt och bli långvariga aktiva i sporten. De får hjälp med:

 Ledarskap och konsten att forma ett framgångsrikt team (ledarskap, idrottspsykologi, arbetsmiljö). Vardagen och hållbara rutiner (fysträning, kostlära, juridik, värdet av planering och rutiner).Positionering och det personliga varumärket (sponsring och samarbeten, kommunikation och sociala medier, medieträning)

För aktiva på väg uppåt finns Stig H akademien, ATG Talang ser vi som steget efter.

Andra upplagan ATG Talang (Trav&Galopp) presenterar sju nya tränare. Nä, det blev inga talangfulla behövande den här gången heller, etablerade tränare med imponerande årsresultat (insprungna kr) 2021 och 2022, en tränare har 55 pållar på träningslistan? Inget man morgonfodrar på en kafferast precis. Så vad är tanken med projektet? Att 22 hästar ska bli 200 eller utvecklingssamtal med Hasse Backe för att utveckla något hos tränaren som eventuellt ”saknas”?

Hovtramp foto

Borde inte ATG-juryn varit lite mer lyhörda? gjort lite bättre research bakom kulisserna. I svensk travsport vet de flesta det mesta om allt och alla, det hade inte varit så svårt att hitta ett gäng tränare som kanske hade förtjänat bättre att vara med, än ett par av de handplockade.

Finns det en räv i hönsgården? Hjälper hjälp till självhjälp om det saknas insikt om sin egen person? Puts på social kompetens, sluta ljuga för hästägare, sluta gå över lik för att komma åt någons starthäst och sluta sprida ut rykten på travbanan som gör att folket i stugorna får förutfattade meningar. Inte trevligt men pågår dessvärre. 

Exempel på grodor: Tränaren skrev sig som ägare på hästen som behandlades på klinik utan att fråga hästägaren om lov. Det tog lite tid att få veterinären att släppa den fakturan. Tingsrätt väntar.. Lämplig Talang-kandidat? Behöver i alla fall hjälp med kost och fysik, tjockare för varje dag vilket oftast är ett tecken på stress och att man inte mår bra. Kanske blir riktigt bra med ATG Talang, vem vet.

Finns faktiskt en onödig talang till i samlingen. Behöver lögndetektor efter att ha blåljugit i press och lyckats få svensk travsport på sin sida, mot Jordbruksverkets banveterinär (ska inte ens gå.) låg moral, empatilös, ingen bra tillgång.

Hovtramp foto

Övriga utvalda talanger har också stallet fullt och fungerande verksamhet. Till och med den ena galopptränaren, som firade stora framgångar på senast galoppgalan.

Ansvarig projektledare för ATG-Talang är Cecilia Wallin, ATG Kommunikation och PR, Jessica Ortiz Bergström och Mentor Hans ”Hasse” Backe. Tveksamt om kompetens och erfarenhet på nämnda räcker för att utveckla (förändra) inställning, egeninsikt och utveckla ödmjukheten, där den saknas? Energi styrs oftast av eget mående, hur du uppfattas av omvärlden och om du har något specialnischat att erbjuda.

Med lik i garderoben är det inte vinsterna man tänker på i första hand. Social förmåga och seriöst beteende väger tungt, inte minst idag när B-tränare i princip utför samma tjänster till betydligt billigare pris och mindre papperskrångel.

Saknar faktiskt en handfull extremt ärliga, hårt arbetande mindre tränare med lång erfarenhet och högre kompetens än vissa i samlingen. Alternativt någon ung, hungrig som behöver få en knuff framåt och stärka självförtroendet, få synas under vägen och upptäckas av omvärlden.

De sju tränare som sökt och fått plats i ATG Talang 2022/2023 är:

Oskar Kylin Blom, Joakim Elfving, Philip Di Luca, Svante Ericsson, Preben Sövik, Nina Lensvik och Kajsa Lindensjö.

Trevlig kväll om det går!

Hovtramp/Ilse

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)