STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

GOTT & BLANDAT!

2021-02-12

 

Gott och blandat!

Yngst, längst, tjockast eller äldst, då finns det hopp om att fler får köra travlopp!

Åtminstone i USA. I svensk travsport råder däremot strikt ordning och reda, åtminstone på sportkontoren och i Hästsportens Hus. Det finns fler regler och skyldigheter än rättigheter, så värst många ”roliga lopp” instiftas inte, eller?

Hovtramp/Lasse - Fuxloppet på Solvalla

Fuxloppet (instiftat av Anders Malmrot/Solvalla) blev en innovativ nyhet.

Travsporten behöver muntras upp, kanske är det dags för lite udda lopp? Tänk bara att slå upp propositionshäftet och upptäcka att i just det här loppet måste du vara färgad, judisk, äldst, längst, yngst eller tyngst - för att få delta i loppet som kusk! Det händer nog bara i USA.

Hovtramp/Lasse - tjock kusk i Italien...

Hvtramp/Lasse - tjock kusk i USA

I USA finns inga hämningar, the show must go on!

Professionella tränare har ofta ”fallguys” som tar avstängningen och böterna medan sjutton (17!) hårda piskrapp på hästrumpan i upploppsstridens hetta varken hör till ovanlighet eller leder till speciellt hårda straff för kusken. Det finns många olikheter i travsport mellan Sverige och USA, men en sak är säker - over there är dollar prio 1.

 

Dollar är motorn i amerikansk travsport. Med i Sverige otillåtna medel skördar amerikanska tränare och kuskar och även ex.svenskar som emigrerat stora framgångar. Till varje pris? Hästar går ut bakvägen i parti och minut, om de inte motsvarar förväntningarna. Under den största travhelgen Hambletonian är Hambo-loppet det enda lopp där Lasix* är förbjudet, resten av travåret är det fritt fram för Lasix, Losec (magsårsmedicin) elektrolyter fylls på intravenöst (vätska via dropp.)

Exempel: Hambodagen 2003 startade 143 hästar, 52 tävlade med Lasix i kroppen, märks i program med *L.

*Fakta om Lasix:

Kortverkande diuretikum. Aktiva substans, Furosemid, är ett sulfonamidderivat som ökar Na, Mg och Ca -utsöndring och ger mindre bikarbonatutsöndring. Vid för höga doser/flitig användning föreligger risk för biverkning (hypokalemi, hyponatremi, hypokalcemi, hypokloremisk alkalos och hypovolemi) påverkar blodkoncentration samtida läkemedel.

 

Hovtramp arkiv/auktionsprogram

Att locka publik till trav och galoppbanorna har inte varit lika lätt de senaste åren (bortsett från Corona.) Nu när man kan sitta i Tv-soffan hemma eller koppla upp mobilen direkt till travbanan var man än befinner sig, blir ett fysiskt besök inte lika intressant längre. För de flesta.

I USA, det förlovade landet tar man till nästan vilka knep som helst. Tävling varvas med Casino, enarmade banditer, karuseller, kattutställning, Bingohallar och uppträdanden av populära artister. Receptet har på senare tid nått även Canada.

Hovtramp/Lasse - Hallstalotus, kallblodstrav med historiska anor...

I jämförelsen framstår svensk travsport (historiskt kulturarv) som tämligen färglöst, trots trav-världens förmodligen högsta kvalité på hästar, tränare, hästskötare, kuskar, lopp och framför allt djurskydd.

Antal besökare på travbanorna krympte givetvis i takt med spelbutikernas Live-sändningar, direktspel och storbildsskärm ersatte besök på travbanan och spel direkt från mobilen. Spelbolagen har växt till ett 70-tal och handlar inte längre om enbart ATG.

Landets sportchefer kläcker alldeles för sällan nya, revolutionerande eller omtumlande upplevelser att locka publiken med? Knappt varma i kostymerna faller de ofta in i en traditionell kontorstrall och har inte ens tid att träffa de aktiva, märker knappt att travbanan avfolkats och hästarnas träningsmöjligheter runt många travbanor försvunnit eller minimerats till tävlingsovalen.

Hur kul är det för en häst att enbart vistas på en tävlingsbana, varenda dag? Mark runt storstadsbanor säljs för stora pengar och hästfolket tvingas flytta ut i spenaten för att kunna träna. Men spel på hästar vill man ha, och arrangera travlopp vill man göra. För att inte tala om alla tjänstemän och kontorsfolk som ska ha lön, för att organisera och delegera arbetet för alla aktiva.

Hovtramp/Lasse- elithästar och Elitlopp...

Åtskilliga travlopp upplevs idag som halvtrista eller förutsägbara, med extremt låga odds och slätstruken underhållning. Bara benbrott emot? Förutom inflation i travtävling har underlag, propparna, stor skuld i ointresset. Dörren stängs för kvalitetsmedveten breddsport och inriktar sig enbart på elit och lånekuskar. Kuskmatcher och kusktoppar underhålls med hjälp av just lånekuskar, vars möjlighet är att turas om att vinna, bakom ett fåtal stortränares snabbt utbrända ”stjärnor.”

Generationsväxling handlar inte enbart om nya sponsorer, energi borde läggas på att behålla befintliga kunder (uppfödare, hästägare) och skapa fler möjligheter, bättre trivsel och sammanhållning för de aktiva.

Sponsorer (liksom hästägare) är oftast bara intressanta för travbanan den korta tid lopp pågår, så mycket mer kontakt blir det sällan. Sponsra, pröjsa, vi hör av oss nästa år samma tid.

Sparpaket skylls på dåliga avtal (när det egentligen handlar om dåliga förhandlare!) och aktiva får lida för resultatet av förhandlingen mellan staten och hästsporten. I Sverige finns mängder av professionella förhandlare, som inte ens tillfrågats. Nä, det gick inte lika bra med selleri. På sikt kommer samma dåliga avtal att tunna ut de aktivas skara ytterligare, och det verkar som beslutsfattarna glömt det viktigaste, att utan hästar blir det svårt att arrangera spel på trav och galoppbanorna.

I USA slår man mynt av det mesta, bland annat överviktiga kuskar. Kuskens vikt har så stor betydelse att den skrivs ut i program. I kuskligans toppskikt väger man 68-70 kg, eller mindre. Sveriges toppkuskar är över lag lättviktiga, men någon egentlig viktforskning i travsport finns inte dokumenterad och betydelsen varierar med de som svarar på frågan.

Egentligen är svaret ganska enkelt, vad gör ondast att släppa på stortån, en lätt eller tung sten?

I USA körs många ”annorlunda lopp” enbart för att skapa publikt intresse. Vad sägs om att spela i ett lopp för endast färgade eller judiska kuskar, kuskar som väger 200 pound eller mer! 1 pound = 0.4536 kilo (90,7 kg) alltså - tjockisarnas egen kuskmatch!

Kuskarna vägs in framför publiken och kör ut till det tyngsta travloppet i gott sällskap, utan att skämmas. Efter lopp bjuds på flottiga hamburgare med pommes frites, och en jättestor, kaloririk öl!

I Sverige framhävs ofta att kuskvikt endast är av betydelse om banan är mer än sju sekunder långsam (bottenlös) men det kan ju vara ett sätt att behålla trivselvikten. Kuskar över lag är lättviktiga, men det finns många tjockisar i tränarkåren. Sverige är ett prasslande pappersland, sommartid är det mesta dessutom sommarstängt på många håll när det är som bäst.

För att ändra på något krävs tillstånd (dispens) som tar upp till fjorton dagar, vilket naturligtvis dämpar både lust och ork.

Juniorloppen (minderåriga kuskar) är en nyinstiftad kuskserie för att unga kuskar (under 18 år) ska få köra travlopp, men begränsning av antal vunna lopp var det dåligt med i propositionerna! Så vem får köra och hur i helskotta ska man komma ut i lopp om man tagit ungdomslicens i Travskolan, saknar egen häst och inte har familj med stallet fullt?

Ålder verkar vara av stor betydelse i svensk travsport. Just nu är hett stoff i press och media ”gratiskusken” Jonas Gylling som nyligen vunnit två lopp som ”överårig” debuterande kusk, överårig enligt press och media alltså. Men han är långt ifrån äldst! Regler ändras.

Tidigare var 67 en magisk siffra, vilket har ändrats. Ola Pettersson tog körlicens samma år som han föll för dåvarande åldersstrecket och debuterade på Solänget 2004 med egentränade Skriketrollet, 66 år fyllda.

Magnus A Djuse är född 2000 och blev yngsta kusk i Sverige att vinna 100 lopp. Han började köra lopp som 15-åring och är idag flitigt anlitad som lånekusk. Djusarna är fem till antalet och Magnus körde 2020 in över 20 mkr på 1449 starter (197-162-150) vilket blir svårslaget. En sällsynt talang som fått många uppsittningar från början och kunnat utveckla både sin teknik och rutin med alla slags travhästar…

Hovtramp/Lasse

Så frågan som kvarstår är, hur kommer nykläckta, hästlösa kuskar in i travsportens kuskliga utan att någon enda tränare eller hästägare vågar låna ut hästen?

Kanske dags att satsa på ”debutantlopp” med rejäl prissumma, ett lopp för juniorer med max 10 vinster eller en Travskole-serie där enbart travskolehästar och kuskar som (tagit licens) i travskola och saknar egna möjligheter får starta, vilka odds!

Allt är möjligt och allt är roligt utom det som är tråkigt!

Exempelvis förutsägbara lopp med låga odds…

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)