STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Shit happens, juridik och Djuridik

2021-07-17

 

Lasse/Hovtramp

Allt kan hända och det gäller för den som har ansvar för att hålla reda på vem som äger vilken häst, åtminstone på ett stort bete efter avskiljningen från stona. Facit - ingen häst är den andra identiskt lik.

Det har hänt. Två hästar förväxlas. Jaja, det finns många bruna hästar utan tecken. Föds hästen med tecken är det betydligt lättare. En av mina egna travhästar hade "rosa snopp" i registreringspappren, nä, förmodligen inte det du tänker på, utan en rosa strimma på nos/mule.

Förväxling kan ske, vid auktion eller hos hästhållare och kan få riktigt tråkiga (dyra) efterspel. Alla skyller på alla, ingen vill betala för misstag. Men, som rubriken berättar – shit happens!

Har misstag inte upptäckts tidigare så kommer förmodligen chocken vid premie eller kvallopp, finns tveksamheter säkerställs hästens stam via DNA-prov och jämförs med tidigare Chipmärkning, som gjordes på föl vid registrering.

Vid ett tillfälle hann unghästen till och med gå sitt premielopp, trots att det var FEL häst. ST:s jurist hade ingen bra förklaring, han närvarar ju inte heller ute på fältet. Journalist ställde en följdfråga till honom - om ST behövde se över sina rutiner när såna här förväxlingar pågått så länge som fram till premielopp?

Juristens svar: – Nej, jag vet att det brukar vara bra kontroller. Sedan kan det alltid vara mänskliga misstag som gör att en häst skickas på fel transport. Vi hade ett fall förra året när fel häst kom ut i lopp. Det är tränarens ansvar att se till att man har rätt häst som kommer ut i lopp och det är därför vi ska ha kontroller på alla hästar första gången de tävlar eller om de har varit borta mer än tolv månader från tävlingsbanan.

Mänskliga faktorn spökade tydligen i ovanstående exempel. Hästarna såldes på samma auktion och skickades därefter åt fel håll. Ingen ? kontrollerade att de fick hem rätt häst?

Lasse/Hovtramp - rätt häst i transporten?

Men här blev det värre än värst!

Hösten 2014 såldes en unghäst som stallats upp för bete på Gotland. Veterinär gjorde obligatorisk identitetskontroll och hälsoundersökning innan unghästen skickades till auktion, så skedde även här. På samma betesutsläpp gick redan en annan unghingst, som också var född 2013 men den hingsten hämtades tidigare av en amatörtränare. Två unghingstar med snarlik men dock olika teckning, vilket inte observerades av undersökande veterinär. Den unghingst som hämtades från betet av sin tränare, var fel häst, den andra unghingsten blev kvar längre, veterinärundersöktes några dagar innan transport till auktion i september.

veterinärintyg fanns alltså på båda hästarna. Auktionshästen såldes för 180 000 kronor. Ett halvår senare upptäcktes att det var fel häst som sålts. Under betesgången hade det funnits två snarlika hästar, både hästhållaren och veterinären hade tagit fel. Båda unghästarna var chipmärkta men veterinären hade vid tillfället ingen chipavläsare med sig. Identiteten kontrollerade han istället mot Svensk Travsports databas, där teckning på registrerade hästar finns.

Hästpass

De två unga travhingstarna som förväxlades:

Häst 1: Höger bak: vit främre och inre kronrand med svarta fläckar och vita ballar

Häst 2: Höger bak: hermelinkronrand (vit kronrand med hermelinfärgade fläckar.)

Borde ju inte gå att förväxla dessa två unghästar, såvida man inte har flera hundra hästar i hagen? Hur ofta har de hermelinprickar i det vita?

Tråkigt efterspel

Första stämningen granskades i Jönköpings tingsrätt, efter att uppfödaren till Carter Farming stämt hästhållaren på Gotland. Målet slutade med förlikning, då hästhållaren erkände att förväxling skett redan när den andra unghingsten hämtades. Notan som betalades av hästhållaren blev totalt 531 000 kronor, 196.198 kronor var motpartens rättegångskostnad.

Både hästhållaren och hästägaren/uppfödaren till ena hästen stämde sedan veterinären...

I två separata tvister. Hästhållaren yrkade på 531.000 kr för kostnader som veterinär orsakat, uppfödaren klämde till med 226.000 kr. Båda parter hävdade att veterinären varit vårdslös, som inte hade kontrollerat hästarnas identitet bättre, och saknade chipläsare vid besiktning.

Veterinären tillbakavisade yrkandena och pekade på att förväxling redan skett en månad före undersökning gjordes, då ena unghingsten hade hämtats av en amatörtränare.

Att rätta till förväxlingen och byta tillbaks hästarna...

blev minst sagt krångligt och kostade ägaren till ena hästen 300.000:- då han stämde den gotländska hästhållaren som 2017 tvingades betala hela summan till hästägaren. Senare stämde både hästägaren och hästhållaren veterinären vid Stockholms Tingsrätt. Hästägaren krävde då 225.000 och uppfödaren på Gotland 530.000 vilket förmodligen inkluderade sveda och värk, för vem skickar sina hästar till den gården?

Tingsrätten fastslog att tvisten var en förmögenhetsskada, där det krävs avtal mellan parter, för att kunna få skadestånd. Uppfödaren hänvisade till att veterinär bokats, vilket är ett avtal. Men det ansåg inte Tingsrätten.

Hästägaren påtalade att veterinär inte utfört sitt jobb tillräckligt och fastställt hästarnas identitet enligt gängse normer. Även detta underkände Tingsrätten, de ansåg inte att veterinären hade varit vårdslös, vilket krävs för att fällas. Domen innebar att hästägaren och hästhållaren på Gotland dömdes att betala veterinärens ombudskostnader, 290.000:-

Vilket innebar att veterinären som stämdes på 750.000:- efter förväxlingen av unghingstarna - vann båda tvisterna i Tingsrätten.

Hästarna? Den som såldes med fel identitet och enligt risk-kapitalister på avelsmarknaden har ”sämre” stam än den andra, blev en framgångsgrik travhäst och startade så sent som i början av juli (2:a) i Rättvik.

Den andra hästen blev enligt uppgift slaktad 2018 efter uteblivna framgångar.

Radagast (2013) e.Turbo Sund u.Gaby Moore/Alf Palema insprunget 750.000:- 52 starter/6-9-11. Radagast -25/8  2018 - 1640 1.10,5

Carter Farming (2013) e.Pastor Stephen US u. Mette Farming/In love with You gick det betydligt sämre för, efter bytet hamnade hästen i proffsträning där han varken kom till start eller levererade.

Från 2013 görs chipmärkning av travhästar i Sverige. Ett chip med hästens ID-nummer sätts under hästhud och identitet läses av med ett instrument.

Lite kul tycker jag det var att ”fel” häst (den billigare) gjort så bra ifrån sig, vilket bevisar att det inte enbart är spermierna man tävlar med…

Ilse/Hovtramp - ID-kontroll på travbana

 

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)