STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Auktionsinflation!

2023-02-23

Tv4 - screenshot

 

Hovtramp/Lasse

Duger den här åringen? Är den tillräckligt exklusiv för ”International yearling sale”? Nä, den selekteras nog bort, får nöja sig med Travera.

Hur många hästauktioner behövs? Går det att sälja hur många hästar som helst? Nä. I en tid där elräkning och drivmedelskostnader befinner sig bland moln och matpriser, hyror och bankräntor stiger trots att folk redan är panka, undrar man ju hur alla dessa hästauktioner ska kunna fungera!

Arrangörerna behöver inte darra, det är långt ifrån gratis att anmäla häst till auktion. Däremot har många uppfödare snudd på fått ”skänka” bort sina unghästar, eftersom nya fölungar ska in i boxarna. Ohållbar situation som ”selekterar” även uppfödare. För storstuterier som kan kvitta vinster mot förluster går uppfödningen säkert runt, men resten, knappast.

När hästauktioner står som spön i backen och priser trissas upp av lejda viftare, hamnar dyrgriparna hos nyrika eller travfabrikerna, tränare med grosshandlarna (plånboken) i släptåg.

Nutida auktioner liknar ett glammigt partaj, man klappar händer när miljoner fördelas över oprövade unghästar. Dyrgripar vars fäder genomgått aggressiv marknadsföring, och morsorna (stona) bara blir en sekundär biprodukt. Snofsiga värdinnor rusar runt med champagneflaskor till bord där miljonen kronor bytt ägare. Nä, hästauktion ska fokusera på häst. Borde inte ens vara tillåtet att ”selektera” handplocka hästar man vill ha med och tacka nej till resten. Hästdiskriminering, eller ”fel” uppfödare?

 

Hovtramp/Ilse

Lika trött blir man på upphottade namnkrångel, speciellt där bondknoddar har stallnamn med TEAM. Det heter stall, vi bor i Sverige. Vad är det för fel med svenska namn, ska vi införa obligatoriskt hemspråk på tränarkursen? Vad är syftet, att imponera?

Imponerad blir man av vältränade travtränare utan hängbuk i snygga profilkläder, som visar upp vältränade travhästar och har en sund hästhållning, inte enbart ett munläder.

 

Hovtramp/Lasse - Stefan Eriksson

Nyheten att ASVT flyttar Kriterieauktionen från Solvalla till Sundbyholm skapar frågetecken. Under Kriteriehelg 12-14 oktober blir det nya grepp. Stefan Eriksson (marknadschef Sundbyholm) gör en Mello-auktion med snittar och artister? Alla sätt är bra utom de dåliga, så grattis på förhand Stefan! Att Solvalla inte har några egna marknadsknuttar som duger blir rätt tydligt, för travbanornas faciliteter är rätt likvärdiga..

Auktionshästarna stallas upp nedanför publikentrén där intresserade köpare kan titta närmare på auktionshästarna. Auktionist (kan det vara Patrik Wickman?) Hoppas det, betackar mig för brittiska auktionister med mun-diarré. Sundbyholms nyrenoverade totohall serverar middag under auktionen, all budgivning sker digitalt eller live på plats.


När sista häst ropats ut för kvällen, då tar Stefan Eriksson över scenen.

– Vi har ett underhållande kvällskoncept för auktionsgäster med fantastiska gästartister. Med Stefans kontaktnät kommer många till Sundbyholm enbart för underhållningen, men de är ju i alla fall på en travbana och får andas hästlukt. Bra början som hästägare.

Traditionella auktioner borde det vara skottpengar på att döpa om till tungvrickare eller skrytsamma utländska namn, nästan att häda. Fint som fan ska det låta, och man undanber sig i princip folk utan fet plånbok. 

Vart tog själen i hästsporten vägen? Ska vi tillåta uppnäsor att leka Stureplan och förstöra genuint trevliga, lagom märkvärdiga hästauktioner?Åren med auktioner i Solvallas ridhus är inte enbart nostalgitripp. Tidigare handlade det om trivsel, gemenskap, varmkorv och träsmak från bänkraderna. Rödklädda värdinnor från Damklubben tog hand om både köpare och säljare, utan favorisering av nyrika grabbgäng eller gubbar som lurat staten på skattemiljoner. De ska inte beundras, snarare buras in.

Internationella erfarenheter och influenser, håhåjaja. Lexington och Harrisburg. Hur många svenskar har ens råd att åka dit, än mindre köpa häst där?. VD för ett av auktionsföretagen vill ha internationell glans, om det finns köpare till alla dessa auktionshästar återstår att se.

Traveras auktioner på nätet har haft många återköp. Budgivning (lägst 10.000:- ). Här går att göra rejäla fynd bland starthästar och fölston.

 

Hovtramp/Lasse - Skråmsta stuteri

Svenska uppfödare har svultit länge, och inte lär det bli bättre för att auktionerna står som spön i backen. Selekterade (handplockade) unghästar från välkända större stuterier skapar sämre möjligheter för små uppfödare, som inte ens får delta om avkommorna är fallna efter hingstar som inte tillhör toppskiktet. Till toppen kommer man med aggressiv marknadsföring och ”rätt” hingsthållare, även om hingsten inte duger och fått undermånligt betyg.

Stall Zet - screenshot

Dyraste auktionshingst för några år sen, vad hände sen? Erbjuder numera spermier som Propulsions brorsa,. Damien såldes som ettåring i Lexington 2019 för en miljon dollar, världens näst dyraste ettåriga travare såld på auktion. Skadades innan resultat kunde uppvisas. Damien 14,9am – 4 3-0-0 – 96 500 kr Avelsvärdering i Sverige - hingstens skattade avelsvärde är lågt, 42 poäng.

Klipp:

Damien började hos Marcus Melander i USA, kvalade på Meadowlands som tvååring, flyttades inför treåringssäsongen till Sverige och Daniel Redén. Damien debuterade i oktober som treåring med överlägsen seger på Eskilstuna. Två segrar till innan skada satte stopp. Tråkigt att inte få se Damiens fulla potential men spännande att få chansen att använda en ung helbror till Propulsion som avelshingst. Sant eller inte (kanske inte dög?) men... Lycka till i aveln!

 

Klipp ST - Fakta om trav-Sverige:

15.400 travhästar är i träning runt om i Sverige. Drygt 3.300 färre hästar nu än för tio år sedan. Dock har A-tränarna varit duktiga på att behålla sina kunder (!?) Många travtränare ÄGER ju hästarna själva! Läs innantill i er egen databas. A-tränarnas tapp är ”bara” 600 hästar, under samma tidsperiod och 156 hästar sen 2021.

HNS/Hästnäringens Nationella Stiftelses avelsrapport

Varmblodiga travston betäckta 2020 – 4842, registrerade. 2688.

Kallblodiga travston betäckta  2020 var 652 – 427 registrerades.

Antal svenskfödda travhästar födda i andra länder har ökat senaste år. 

År 2000 var 289 svenska ston utomlands för avel och 2020 var det 925 ston som hämtade utländska spermier utomlands.

Hovtramp/Lasse - Propulsion

Bästa exempel på dessa beresta ston är Propulsion, som inte är avelsgodkänd i Sverige men får sina damer levererade till USA eller spermier flugna till länder som Irland, Italien där stona mellanlander innan de återvänder till Sverige med ”svenska” fölungar i magen. Konkurrenter om svenska uppfödarpengar och större travlopp där enbart svenskfödda hästar får starta. Sanning med modifikation, snarare invandrare med flyktingstatus.

Hovtramp/Ilse

Hovtramp/Lasse - stuteri

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)