STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

Barfotaeländet är här igen!

2022-03-02

 

Foto: Hovtramp/Ilse

Barfota med konsekvens? 

Hov-vård? äsch kratsa och krafsa lite så är det klart. Fast inte i travsport, där spikas söm, spikas om, tappas ideligen skor och byts till finskor vid tävling. Då krävs friska hovar. Recept? Frisk luft, stora kuperade hagar, mineralrik jord, trädbark att gnaga på, flockgemenskap och rörelse. Grundbult.

Hur många trav och galopphästar åtnjuter detta?

Mycket box och rökrutor blir det.Tack och lov för trend med frigång och ligghallar, häst får vara häst. Att det beror på att slippa mocka boxar och spara på liggunderlag är en helt annan femma. Hästarna får vara ute dygnet runt, betydligt längre än 40 min om dagen med hästskötaren, vilken vinstlott!

Foto: Hovtramp/Lasse

Första mars upphörde barfotaförbudet på landets travbanor.

Tarzan (Stefan Melander) krönikör i Expressen blev glad som en marskatt, barfotadans för hans travhästar är tillåtet igen!

Citat: Vår bästa tid är nu! Från och med i dag får vi travtränare nämligen åter bestämma själva hur vi vill tävla med våra hästar. Räkna med att det kommer lysa rött överallt i startlistorna.Barfota är ju bättre både för djur och resultat. Att påstå att hästarna mår dåligt av att tävla utan skor är bara löjligt. Därför förstår jag inte de som vill förbjuda barfotatävlande för våra 3-åringar.

Nä, alla förstår inte. Visst kan det vara optimalt om hästen kan tävla barfota, beror ju helt på hovar och tränarkompetens. Nä, det är mycket som travtränare inte verkar förstå. Wångens proffsutbildning satsar mer på mediaträning än anatomi och träningsfysiologi. Bristvara, åtminstone i landets gäststall, om man granskar starthästarnas ”utstrålning” och hovar.

 

Foto: Hovtramp/Ilse - Edgy har utstrålning! (vann samma dag)

Hoven är som resten av hästen, individuell! Alla hästar ska inte äta likadant foder, betesdjur behöver betydligt mer för att må bra. Travhästar begränsas ofta av livet i en rökruta, någon flock är det sällan tal om, och inte möjligheten att äta och beta i kuperad terräng heller. De kan ju skada sig! Hoppsan. Tristess och stereotypier (ovanor) av vantrivsel.

   

Har i tidigare liv

passat en fantastisk, busig hingst med fyra trasiga, sönderfnasade, blödande hovar. Jättejobbigt att sköta, tyckte förra tränaren, som tänkte på mig! Så hingsten fick flytta hem till ”oss”. Nä, det var inte ett dugg jobbigt. Foderbyte, mineraler från Homeopathuset och viktigast av allt, två stora vattenhinkar i boxen. Vattenbad för hovar i duschhallen, bara att gjuta betongkant och skaffa propp till golvsilen. Kreolin i första fotbaden och blålerainpackning från Hådéns runt hovarna, inslagna i tidningspapper och säckväv. Små, käcka natt-tofflor.

Foto: EAP/Einar Andersson 

Jodå han vann lopp!

Hingsten hade tidigare mest blivit körd, knepig att gå till hagen med, nästan ingen kom ända fram. Huvudlag, kätting i mun, pisk, nä han stack som en avlöning och var svårfångad. Inte undra på att hovarna var ruttna, de fick ju aldrig känna livet i sig. På gården fanns en stor hingsthage med extrahöga staket och bekväm grind. Men hur (f-n) skulle man komma dit utan att bli nedslagen?

Man ställer väckarklockan på fem, fodrar alla hästar utom en, tar hink med havre i en hand, lägger andra handen genom grimman och tar ett stadigt tag om tungan på hästen. Hungrig? Ja. Men oj, vad han sprang med kvasten i vädret, hann knappt äta morgonhavre de första dagarna.Tur att ingen var vaken. Gillar inte när folk säger att de ”älskar” sin häst, men den lilla hingsten älskade jag, på riktigt. Många segrar blev det. Bäst av allt? Man fick ha honom helt för sig själv.

Blödande hovar har alltid en orsak.

Travtränare Robert Bergh hade satt i ett antal söm i starthästens hovar,  (istället för skor) och ville att de skulle räknas som skor. Under december-februari råder barfotaförbud på landets travbanor. Att låta hästen tävla med söm i hovarna istället för skor jämställdes direkt med att tävla barfota. Svensk Travsport gjorde omgående regeländring, tävla med enbart söm i hovarna räknas som barfota, oavsett månad på året.

Klipp Svensk Travsport: ”en häst räknas som barfota om den endast har söm/sömmar i hoven, men utan beslag. Det görs också ett tydliggörande att som skor räknas alla beslag som fästs med söm eller lim – oavsett storlek eller material.”.

Foto: Hovtramp/Lasse - Robert Bergh

Robert Bergh råkade i skottgluggen

...även utan skor på starthästens hovar. Blodspår ledde till gäststallet på Åby där en häst återfanns med två blödande hovar, och togs om hand av banveterinär. Bergh åtalades för brott mot djurskyddslagen, eftersom han enligt åklagare orsakat lidande för hästen. 

 – Jag är inte någon expert på trav men banveterinär gjorde anmälan när hästen lämnade blodiga spår efter sig. Den hade startat utan hovbeslag på alla fyra hovarna och det är ju inte meningen att de ska blöda efter lopp, det ligger på tränaren att förebygga sådant, sa åklagaren.

Robert Bergh har i egenskap av ansvarig tränare utsatt en häst för lidande genom att han låtit hästen starta i en travtävling utan hovbeslag. Blödande sår har under loppet uppstått på två av hästen hovar genom förslitning eller sulhornet. Robert Bergh begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet.”

I just det här fallet hade tränaren sparat på hästens hovar, men det hjälpte inte. Efter lopp 1 lade nämligen banpersonal på ett lager vasst grus på travbanan, materialet var inte ordentligt genomharvat och stämde inte med underlag. Varför köpa grus med mängder av vassa stenar i? Just vassa stenar orsakade blodvite på två hovar och banveterinärs anmälan. 

…Var faktiskt för inte så länge sen själv till kliniken på Solvalla efter lopp, med häst som också trampat på vass sten, rakt upp i strålen. Nä, vi fick inte stopp på blodet och tog veterinär till hjälp. Samma problem här, vem shoppar gruset till nationalarenan? Ja, den här hästen hade FYRA skor på hovarna. Och det blev inte billigt.

Foto: Hovtramp/Lasse - hov i genomskärning

Hovens kvalitet beror givetvis på medfödd exteriör, foder, vård och hovvård. Innanför hovkapseln finns enskilda ben, ledbrosk och ligament som håller ihop blodkärl, nerver och elastiska putan, som säkrar stötdämpning i hoven. Hovmekanism påverkar ben, och tvärtom. När hov belastas utvidgas trakter, drar ihop sig när belastning upphör. Hoven växer normalt ca 1 cm/månad.

Foto: Hovtramp/Lasse

Hovslagaren är lika viktig som tränaren, utan hov ingen häst!

Nä, jag håller inte med Tarzan om att alla hästar mår bäst av att tävla barfota. Fast det kanske handlar mer om mina år på kliniken och tusentals röntgenbilder. Då får man svaret. Spring barfota själv på Solvallas oval strax innan start, ett bra facit på om hästen ska ha skor eller inte...

Hovtramp/Ilse

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)