STALLET

mötesplats

för Hästar & Hästfolk

Blogg

OND BRÅD DÖD

2022-02-12

 

Foto: Hovtramp/Lasse - bild har inget samband med text

När ridhästar avlider under tävling får det knappt en rad i pressen, bara ett konstaterande. Skillnaden mellan trav/galopp och ridsport är att travsport är enormt påpassat. Tyckare på nätet beskyller ideligen tränare och kuskar för djurplågeri av olika grad. Ibland med all rätt, oftast kommer det från de som minsann vet bättre men bara sett trav galopp på tv.

 

Foto: Hovtramp/Ilse

Kuskars spödrivning har uppmärksammats med stora rubriker och regeländring, ett friskhetstecken. Samtidigt borde folk i stugorna få kunskap om att det inte finns särskilt många hästar i trav och galoppsport som lever ett ovärdigt liv, för då presterar de inte!

Betydligt fler ”hobbyhästar” saknar både det ena och det andra. Fakta från mitt kontor som jur.ombud.

Strax före Solvallas senaste V-86-meeting i lopp 2, dog Jorma och Päivi Kontios egen häst på travbanan, familjetragedi. Hästar avlider ibland, precis som tvåbenta idrottsutövare, oftast av underliggande orsaker som inte visat sig i träning eller tävling.

Under oktober 2021 förolyckades kallblodet Spik på Umåker, i november Great Victory på Bodentravet. Banveterinär kunde inget göra, hästar fördes till Uppsala för obduktion, vilket alltid sker vid dödsfall i samband med tävling på svenska travbanor.

 

Foto: Hovtramp/Lasse

Under denna länk finns dödsfall på travbanor samlade

Hästvälfärdsgruppens gör sen 2018 en sammanställning av avlidna travhästar och orsak. Djurskyddet hade 2018 reportage om travsport där det påpekades att många hästar inte var i tävlingsmässigt skick.

 

Anmärkning: ”Många” vet jag inte om det är rätt beskrivning, visst knackar det här och där i värmningar inför lopp, men vilka elitidrottsmän har inte lite ajaj innan de värmt upp och ur.

Har fingranskat tvåbenta skribenter bakom Hästvälfärdsgruppen och Djurskyddet, så värst mycket trav&galoppfolk hittar man ju inte precis. Hästvälfärdsgruppens sammanställning av statistik är däremot både faktisk, nyttigt underlag för annan forskning, inget att klaga på. 

Skillnaden mellan en vanlig hobbyhäst som lufsar runt och tävlingshäst är som dag och natt, även humanidrott kräver ju som bekant sina offer. Man kan ju inte heller lära sig cykla enbart efter en manual, man kanske borde köpa en cykel också. Ungefär så känns det när man tjyvtittar i vissa ”forskares” och skribenters CV. Syre gjorde 2018 ett större reportage om travhästars situation.Hästvälfärdsgruppen intervjuades och bidrog till underlag i artikeln. 

Djurskyddet Sverige publicerade nyheten om den nya djurskyddslagen våren 2019, ”djurskyddsprofiler” uttalade sig om sin syn på nya lagen. En representant från Hästvälfärdsgruppen var representerad. För att kunna ge en realistisk bild av trav&galopphästars påfrestning i träning och tävling krävs faktiskt erfarenhet av praktiskt arbete i stall, där man snabbt inser att både tränare och tävlingshästar är individer, med olika förutsättningar, anatomiska och träningsfysiologiska.

Orsak till dödsfall i samband med travtävlingar

Vanligaste orsak till dödsstörtning är akut lungblödning, uppstår vid ruptur (bristning) i gasutbyte mellan kapillärer (minsta blodkärl) och alveoler (lungblåsor) där blod samlats och täpper till luftvägar. Lungblödning visar stora variationer, mängden blod vid hästens kollaps orsakas av akut lungblödning, mycket vanligare hos fullblod än travhästar.

Bortsett från akuta skador (ben) är lungblödning vanligaste orsak till dödsstörtning i galoppsport. Medicinering mot lungblödning är vanligt utomlands, men inte tillåtet i Sverige. 

Anmärkning: med en välfylld, omdöpt godisbutik dold bakom livsmedel, finns fortfarande ett ”populärt” nät-apotek i full gång, trots anmälan, där både human och veterinära preparat finns att klicka hem. Suck.

Tysk veterinärbok

Andra plötsliga dödsfall, akut cirkulationssvikt, och varför det uppstår på hästar som ansetts friska är inte helt klarlagt. I veterinära sammanhang pekas på ökning i blodtryck som uppstår vid kraftig ansträngning.

Forskningsistan över avlidna hästar under tävling visar 64 plötsliga dödsfall 2000-2014. Snitt 4,3 avlidna hästar/år. Enhet som används internationellt är antal fall per 1.000 starter, då är siffran 2014 i Sverige 0,05 dödsfall per 1.000 starter. Lite tröst i eländet.

Störtning har ett mycket snabbt dödsförlopp, 53 av de 64 avlidna hästarna självdog, 5 avlivades och 6 stycken i listan är okänt.

 

Provtagning vid obduktion görs för att utesluta att hästar påverkats av otillåtna substanser. Två definitiva fall av otillåten medicinering upptäcktes.

Dopningsprovtagning av hästar som dödsstörtat visar:

Av 64 hästar - 53 negativa prov, saknar provtagning 9, positiva prov 2.

Patolog-anatomiska diagnoser avser dödsorsak och visar att akut cirkulationssvikt var vanligaste dödsorsak, tre fall hade mycket ovanliga omständigheter.

Patologanatomisk diagnos (PAD) omfattade 64 hästar.

Akut cirkulationssvikt 22

Akuta lungblödningar 13

Akut cirkulationssvikt med akuta lungblödningar 8

Kärlruptur 8

Fraktur 4

Trauma 2

Annan orsak 3

Ej fastställd PAD 4

 Foto: Hovtramp/Lasse - fransk vinnnare, franska regler, men inte i Sverige...

 

Länk till studien över hästar avlidna under travtävling

 

Trevlig Lördag med Travgala!

 

Hovtramp/Ilse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)